Претрага
Претрага
Close this search box.

RAT U IZRAELU UŠAO U DESETI DAN Više od 1.000 mrtvih pod ruševinama – iz Tel Aviva demantovali da je postignut sporazum o prekidu vatre

Foto: Hatem Ali

Sukob Izraela i Palestinaca ušao je u deseti dan.

Više od 1.000 mrtvih pod ruševinama su ekološka i humanitarna pretnja

Više od 1.000 tela Palestinaca je zarobljeno ispod ruševina u Gazi, izjavio je danas portparol Hamasovog ministarstva unutrašnjih poslova Eiad Al-Bozom.

On je upozorio da tela pod ruševinama predstavljaju veliku ekološku i humanitarnu pretnju, preneo je Rojters.

Komesar Ujedinjenih nacija za pomoć i rad s palestinskim izbeglicama (UNRWA) Filip Lazarini upozorio je da je humanitarna kriza dospela u kritičnu fazu u Gazi i predočio da žitelji ove enklave ubrzano ostaju bez vode i struje, kao i da se stanovništvo susreće sa ozbiljnom nestašicom hrane i lekova, preneo je ranije danas CNN.

– Gazu guše i deluje da je svet trenutno izgubio ljudskost. Ako pogledamo pitanje vode – a znamo da je voda život – Gaza trenutno ostaje bez vode, dakle ostaje bez života – istakao je Lazarini.

Izrael demantovao da je postignut sporazum o prekidu vatre na jugu Gaze

Izrael je negirao izveštaje da su Izrael, SAD i Egipat postigao sporazum o prekidu vatre u južnoj oblasti Pojasa Gaze, kako bi se dozvolilo da se otvori granični prelaz Rafa sa Egiptom i dozvoli da humanitarna pomoć dospe do Palestinaca.

– U ovom trenutku, ne postoji dogovor o prekidu vatre zbog ulaska humanitarne pomoći ili izlaska stranaca iz Pojasa Gaze – navodi se u saopštenju kabineta premijera Benjamina Netanijahua, preneo je Tajms of Izrael.

Nešto ranije, novinska agencija Rojters je, citirajući dvojicu egipatskih bezbednosnih zvaničnika, objavila da je Izrael pristao na kratkotrajni prekid vatre od 8 časova po srednjoevropskom vremenu, u navodnom dogovoru sa zvaničnicima Egipta i Sjedinjenih Američkih Država.

Foto Tanjug/AP

Izrael: Ne planiramo da okupiramo Gazu

Izraelski ambasador u SAD Majkl Hercog rekao je da Izrael ne planira da okupira Gazu nakon što se sukob završi.

– Nemamo želju da okupiramo Gazu, niti da upravljamo životima više od dva miliona Palestinaca – poručio je Hercog.

Hercogova izjava usledila je posle intervjua američkog predsednika Džozefa Bajdena u kom je rekao kako bi „izraelska okupacija Gaze bila greška“.

Izrael gađao 50 ciljeva u Pojasu Gaze

Izraelska vojska objavila je snimke udara na Pojas Gaze.

Bajden planira da otputuje u Izrael

Predsednik SAD Džozef Bajden razmatra da otputuje u Izrael narednih dana, ali ništa još nije finalizovano, izjavio je za AP visoki zvaničnik američke administracije koji je tražio da ostane anoniman.

Novosti.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti