Претрага
Претрага
Close this search box.

SOFIJA: EGZOTIKA BALKANA (FOTO)

Foto: Unsplash/Jack Krier

Prijatna i opuštena prestonica Bugarske često je zanemarena od strane turista koji kroz nju prođu samo kako bi produžili ka obali mora ili skijaškim centrima, što je greška, kada se uzme u obzir dobra energija i neki posebni ležerni vajb koji krasi Sofiju. Ona definitivno nije samo lokacija od istorijskog značaja sa grandioznim crkvama i otomanskim džamijama, već predstavlja moderan, mladalački grad, koji uspešno balansira između spomenika Crvene armije, religioznih objekata, rimskih ostataka i barova u kojima uvek vlada dobro raspoloženje. Sofija je zahvaljujući svemu ovome čista balkanska egzotika koju itekako vredi posetiti.

Sofija se nalazi u centralnom delu zapadne Bugarske, u Sofijskoj dolini, i okružena je planinama Vitoša na jugu, Ljulin na zapadu i Starom planinom na severu. To je čini četvrtim najvišim glavnim gradom u Evropi. Kroz nju protiče reka Iskar, najduža reka Bugarske, a u centralnom delu grada postoje mineralni izvori.

Foto: Unsplash/Jean Carlo Emer

U gradu se tako nalazi i staro javno kupatilo, kod kog danas lokalci mogu napuniti svoje boce svežom mineralnom vodom koja izvire iz zemlje. Trenutno u Sofiji postoji nekoliko spa centara, međutim, pun potencijal prirodne lekovite mineralne vode daleko je od iskorištenog, budući da ih ima više desetina.

Njihovo postojanje čak je odmoglo izgradnji sofijskog metroa koja je trajala čitave tri decenije. Danas se ispred zgrade istorijskog muzeja nalaze dve fontane sa termalnom vodom.

Sam objekat zapravo predstavlja tursko kupatilo iz 16. veka. Turci međutim nisu bili jedini korisnici blagotvorne gradske termalne vode. Iskopavanja tokom izgradnje metroa otkrila su i riznicu rimskih ostataka starih gotovo 2000 godina, kada je grad bio poznat kao Serdika.

Rimljani, koji su na ove teritorije stigli 29 godina pre nove ere su se takođe pozicionirali uz same izvore te ih iskoristili za svoje kupaonice. Danas termalni izvori u Sofiji pružaju savršenu priliku za opuštanje i relaksaciju, posebno posle dugog dana provedenog na poslu ili u istraživanju grada.

Jedan od simbola ne samo grada već i cele Bugarske predstavlja crkva Aleksandra Nevskog. Ova masivna, zadivljujuća crkva izgrađena je između 1882. i 1912. godine u sećanje na 200 hiljada ruskih vojnika koji su poginuli boreći se za nezavisnost Bugarske tokom Rusko-turskog rata (1877–78).

Nazvana je u čast ruskog vojskovođe iz 13. veka, a dizajnirao ju je ruski arhitekta Aleksandar Pomerancev. Crkva je izgrađena u neo-vizantijskom stilu koji je bio popularan u Rusiji u to vreme i ukrašena je mozaicima i zlatom kupolama. Službe uz pravoslavne pesme se u crkvi održavaju svakodnevno, a ulaz je slobodan.

Foto: Unsplash/Ivan Nedelchev

Crkve, spomenici, memorijali i drugi objekti od istorijskog značaja u Sofiji se nalaze na svakom koraku. Međutim, ono što posebno krasi grad su njegovi ogromni parkovi i uređeni vrtovi – odlična protivteža gradskom sivilu.

Sofija živi u bliskoj vezi sa prirodom, a samo kratka vožnja autobusom deli ljubitelje skijanja od obližnjih ski staza, i zaljubljenike u pešačenje od planine Vitoše. Kada se uz sve to dodaju i svi oni muzeji, galerije, restorani i klubovi, zaključak je da u Sofiji itekako vredi provesti više od kratkog vikenda. Još jedna značajna atrakcija je Aleksandrov bulevar, koji važi za srce Sofije i predstavlja mesto susreta lokalaca i turista. Živopisni bulevar je idelano mesto za posmatranje ljudi, uživanje u piću i hrani, te u šopingu.

U gradu se dešavaju i brojni festivali – od muzičkih, preko pozorišnih, do gastronomskih, te je uzbudljivo tokom cele godine. Kao i svuda na Balkanu, i noćni život je na zavidnom nivou.

Ukratko, glavni grad Bugarske predstavlja fascinantan spoj bogate istorije, živopisne kulture i savremenog duha. Sa svojim impozantnim spomenicima, slikovitim pejzažima i raznovrsnim kulturnim ponudama, Sofija pruža nezaboravno iskustvo posetiocima svih profila. Bez obzira da li istražujete njene antičke ruševine, uživate u lokalnim ukusima na tržnici ili se opuštate u termalnim izvorima, sve su šanse da će vas Sofija očarati.

gradsjeinfo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti