Španski grad Palma na ostrvu Majorka planira da zabrani izdavanje stanova turistima i tako postane prvi španski grad koji će uvesti ovu meru.

Ovo je prvi španski grad koji uvodi ovakvu meru. Restrikcija je usvojena zbog žalbi stanovnika na poskupljenje stanarina usled izdavanja stanova na kratke periode preko veb-sajtova i aplikacija.

Gradonačelnik Palme Antoni Noguera rekao je da će zabrana, koja stupa na snagu u julu, biti model za gradove koji su preopterećeni turizmom. Palma je, poput mnogih gradova širom sveta, doživela veliki rast broja posetilaca delimično zahvaljujući izdavanju privatnog smeštaja putem interneta.

Zvaničnici lokalne uprave kažu da je broj neregistrovanih stanova u ponudi za turiste povećan za 50 odsto od 2015. do 2017. godine. Visina stanarina u ovom gradu povećana je za 40 odsto od 2013, a meštani se žale i na buku i loše ponašanje posetilaca.

“Palma je odlučan i hrabar grad. Usvojili smo ovu zabranu zbog opšteg interesa grada i verujemo da će ovo odrediti trend za ostale gradove kada budu uvideli da je rešenje u pronalaženju ravnoteže”, rekao je Noguera.

Iz zabrane će biti izuzete kuće i kolibe, osim ako se nalaze unutar zaštićenih oblasti, pored aerodroma ili u industrijskoj zoni.

Izvor: Blic

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments