Popularna receptura po kojoj se pravi najomiljeniji doručak svih Balkanaca – burek, od sada je dostupan u nekim centrima najvećeg trgovačkog lanca na svetu, američkog “Walmarta”.
Kako je najavio ovaj veliki trgovinski lanac, Amerikanci obožavaju burek, s toga su oni odlučili da u svoju ponudu uvrste i ovaj specijalitet.
“Sa ponosom objavljujemo da sada imamo burek smrznute artikle! Čast nam je što podržavamo lokalni biznis i zadovoljavamo potrebe naše bosanske zajednice. Hvala Edine na vašem partnerstvu!” – istakli su iz ove kompanije.
Burek se prodaje po ceni od 7,94 dolara.
Burek se u Nišu rodio davne 1498. godine, a u Sarajevu 1452.
Recept za moderni okrugli burek razvijen je davne 1498. godine u Nišu gde ga je predstavio čuveni turski pekar, Muhamed Ogul iz Istanbula. Niš se na taj način okitio titulom “pradomovine balkanskog bureka”, a od 2004. godine tamo se održava i manifestacija “Buregdžijada”.
Zapisi svedoče da se burek prvi put pominje u Sarajevu, 1452. godine, dok danas ova prestonica Bosne i Hercegovine broji mnoge buregdžinice u kojima možete pojesti različite vrste testa sa ukusima kao što su burek, sirnica, zeljanica, krompiruša i slično. Uprkos turskom poreklu, ovo jelo je evoluiralo u ponosni dragulj bosanske nacionalne kuhinje. Kod njih se burek, prema tradicionalnoj recepturi, pravi u kupoli, odnosno saču koji se koristi za kuvanje jela na uglju, pružajući bureku jedinstven ukus i teksturu.
Ukoliko ste hrabri i želite da se oprobate u pravljenju ovog specijaliteta kod kuće, donosimo vam recept:
Sastojci:
400 gr. brašna
1 kašičica soli
200-250 gr. vode
300 gr. sira
200 gr. masti
100 ml ulja
Peći u zagrejanoj rerni na 210 stepeni, oko 30 minuta. Prijatno!
nsuzivo.rs