Претрага
Претрага
Close this search box.

SREBRNA OBALA PORTUGALA: ALTERNATIVNA LETNJA DESTINACIJA

Foto: Pixabay

Sa globalnim zagrevanjem preti nam još jedno “najtoplije leto u istoriji čovečenstva”, te temperature koje će mnogima biti nepodnošljive. Ukoliko ste jedna od onih osoba koja ne podnosi velike vrućine, biće bolje da ove godine zaobiđete one klasične morske destinacije, ako ništa drugo a ono u sred sezone. Iako nam je more prva asocijacija na letnji odmor, to ne mora biti tako. Danas vam nudimo alternativu, netipičnu okeansku letnje destinaciju sa prijatnijom temperaturom i interesantnim sadržajima za odmor i uživanje.

Portugalska “Srebrna obala” proteže se duž 200 kilometara sjajnog peska koji uranja u Atlantik, nudeći mešavinu zapanjujuće lepih plaža, prostranih zelenih polja, tipičnih portugalskih sela i nekoliko svetski poznatih istorijskih lokaliteta. Ova priobalna regija — takođe poznata kao „prava Portugalija“ — nalazi se između Lisabona i Porta (ali ne obuhvata ni jedan od ta dva grada) i nudi brojne poznate plaže i turističke atrakcije, ali i manje poznate lokacije i čarobna mala sela koja kao da su stala u vremenu i ne pojavljuju u turističkim vodičima.

Veliki broj ovdašnjih plaža, kao što su one kod Nazarea ili poluostrva Peniš, ostavljaju bez daha, a idealne su za aktivnosti za koje su potrebni voda ili vetar, primerice surfovanje, jedrenje na dasci, kajtsurfing i slično. Leti temperature nisu ekstremno visoke, što je idealno za one koji žele da izbegnu vreline. Obala ima blagu i prijatnu klimu tokom leta, sa prosečnim temperaturama između 20°C i 28°C. Izazov je što temperatura okeana retko prelazi 20°C tako da je kupanje rezervisano samo za najhrabrije, mada je i to stvar navike.

Ovaj deo Portugala poznat je i po talasima idealnim za surf. Postoje razne opcije, od plaža u uvalama ili onih zaštićenim molovima na kojima uče početnici, do plaža nadomak gradića Nazare sa džinovskim talasima gde neustrašivi surferi obaraju svetske rekorde na talasima koji nekada prelaze 30 metara. Ovde se ordržava i svetski šampionat u surfingu, a duž cele obale postoje i brojne škole i kampovi za učenje surfa.

Srebrna obala je bogata istorijskim znamenitostima poput samostana u Alcobasi i Batalhi, i drevnog grada Koimbra, sedišta jednog od najstarijih univerziteta u Evropi. Severnije se nalazi šareni i fotogenični gradić Aveiro, sa svojom jedinstvenom lagunom.

Foto: Pixabay

Jedna od omiljenih lokacija u regiji je magično selo Obidoš sa svojom tvrđavom, stablima narandži i okruženo bajkovitim zidinama iz 14. veka. Istorijski centar Obidoša je lavirint kaldrmisanih ulica i blještavih u belo okrečenih kućica ukrašenih cvećem i osvežene živim žutim i plavim bojama.

Manje poznata činjenica vredna pomena je da se uz dobar deo obale proteže legendarni “put uz Atlantik” (Estrada Atlantica), koji prolazi kroz borove šume i uz peščane dine, paralelno uz okean. Ovaj put se slabo koristi otkad u Portugalu postoje autoputevi te je idealan za sporu vožnju, uživanje u predelima i obilaženje plaža.

Opcije za stajanje, fotografisanje i piknik u prirodi su brojne, a putnike konstantno prati miris okeana u vazduhu i zvuk talasa. Okruženje izgleda nestvarno, kao naslikano na umetničkoj slici, sa raznim nijansama zelene i plave. Ovaj put povezuje grad Figeira sa plažom “Kitova kost” (Osso da Baleia), u dužini od 70 kilometara. Uz većinu puta postoji i odlična biciklistička staza te se u predelima može uživati i na dva točka.

Još jedna pozitivna stvar u vezi sa ovim delom Portugala je da je mnogo manje turistički od Lisabona, Porta, kao i južne regije Algarve. Gradići i sela nisu pretrpani ljudima, te je ambijent mirniji i opušteniji.

Podrazumeva se da je hrana, kao i u ostatku zemlje, izuzetna, posebno jela od ribe i morskih plodova koji su sveži i ukusni. Lokalni specijaliteti su sve ono što ribari upecaju tog jutra.

gradskeinfo

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti