Претрага
Претрага
Close this search box.

ŠTA SVE NE SMETE UNETI U GRČKU: Detaljan spisak stvari koje su strogo zabranjene! Carinici ih oduzimaju i naplaćuju kaznu

Foto: Unsplash/Dimitris Kiriakakis

U Grčku je zabranjen unos mesa, mleka i mlečnih proizvoda. To znači da na more u Grčku ne možete nositi viršle, šnicle, šunku, sir, mleko, jogurt, pavlaku… Takođe nije dozvoljeno nositi kuvana i pržena jela i kvarljive namirnice.

Granični službenik ima pravo da vam ove namirnice oduzme i baci, upozoravaju sa sajta “Grčkainfo”.

Ipak, kako navode, turisti iz Srbije koji polako kreću na letovanje u tu mediteransku zemlju, sa sobom mogu poneti određene prehrambene proizvode.

– Možete poneti do 5 kilograma svežeg voća i povrća, osim krompira, do 2 kg mleka u prahu za bebe ili hrane za bebe ili hrane za posebne potrebe, kao i do 2 kg hrane za kućne ljubimce.

Takođe niko vam neće zameriti ako ponesete pirinač, kečap, gotova jela, makarone, keks, čokoladu, vodu, sokove, sve dok vrednost ovih namirnica ne prelazi 300 evra po putniku (150 evra za mlađe od 15 godina).

Sledeću robu turisti mogu uvesti u Grčku bez prijave carini:

Putnici koji dolaze iz EU:

 • 800 cigareta ili 400 cigarilosa ili 200 cigara ili 1kg duvana.
 • 10 litara žestokog pića, 90 litara vina, 110 litara piva.
 • Nema ograničenja za parfeme.

Putnici koji dolaze avionom iz evropskih zemalja van EU (kao što je Srbija):

 • 200 cigareta ili 50 cigara ili 250g duvana.
 • 4 litra vina, 16 litara piva, 1 litar žestokog pića preko 22%
 • 50ml parfema i 250ml kolonske vode.
 • Poklone u vrednosti od 175 evra po osobi i 90 evra ukoliko je osoba mlađa od 15 godina.
 • Do 10.000 evra u gotovini (ili ekvivalentna količina novca u drugoj valuti). Iznos preko 10.000 evra u gotovini morate prijaviti.

Putnici koji dolaze automobilom ili autobusom iz evropskih zemalja van EU (kao što je Srbija):

 • 40 cigareta ili 20 cigara ili 50g duvana.
 • 1 litar žestokog pića preko 22% ili 2 litra žestokog pića od 22% ili manje i 2 litra vina i 2 litra stonog vina.
 • 50ml parfema i 250ml kolonske vode.
 • Do 10.000 evra u gotovini (ili ekvivalentna količina novca u drugoj valuti). Iznos preko 10.000 evra u gotovini morate prijaviti.

Primedba: Odobrenja za duvan i alkohol ovde navedena nisu dostupna putnicima ispod 18 godina.

Napomena za unos cigareta u Grčku

Dozvoljeni unos cigareta po putniku je najviše 200 cigareta (1 boks) kada je u pitanju viši limit ili 40 cigareta (2 kutije) kada se primenjuje niži limit.

U napomeni na zvaničnom sajtu Evropske Unije takođe piše da Grčka ima pravo (za putnike koji dolaze kopnom ili morem tj. automobilima i autobusima) primeniti niži limit unosa dozvoljenog broja cigareta tj. 40 cigareta (2 kutije)

U praksi se zaista dešava da grčki carinici naprave problem zbog cigareta, najčešće na početku i kraju sezone kada imaju dovoljno vremena da proveravaju unos cigareta i zabranjene hrane – i pozivaju se upravo na ovaj niži limit, ali u dosta slučajeva takođe nisu ni pitali za cigarete niti pretresali autobuse i automobile.

Imajte na umu da je moguće oduzimanje viška cigareta i naplata kazne!

Zabranjene stavke

Zabranjeno je unositi biljke sa zemljom. Iznošenje antikviteta iz Grčke je zabranjeno bez posebne dozvole Arheološke službe u Atini. Protiv onoga ko ovo bude ignorisao biće pokrenut krivični postupak.

Jedna daska za surfovanje po osobi može biti uvezena/izvezena bez carine, ukoliko je prijavljena u pasošu prilikom dolaska.

Povraćaj poreza u Grčkoj (VAT)

Posetioci koji nisu iz zemalja EU mogu da dobiju povraćaj novca grčkog VAT-a (dodatak porezu na promet) koji iznosi 24% za kupovine vrednije od 50 evra.

Kurir.rs/ Grčkainfo

Tagovi:

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Чек' мало...
12.06.2024 11:10

Да ли је поврат је за куповину јединичног производа скупљег од 50е или за рачун са гомилом артикала који прелази 50е? Шта подразумевате под куповином?

Gost
Bratislav
12.06.2024 21:16

Na šta se odnosi VAT i kako i kada se može primeniti

Povezane vesti