Foto:airbnb.co.uk
Predviđa se da će u pojedinim delovima Španije ove sedmice temperature dostići 40 stepeni Celzijusa.

Prvi toplotni talas u godini će stići mesec dana ranije nego prošle godine.

Proleće u Španiji će podsećati na sredinu leta ove sedmice, pošto će u pojedinim regionima temperatura biti iznad 30 stepeni, a u nekim čak 40 stepeni, objavio je Blumberg.

Izuzetno topao vazduh, koji se kreće od Afrike ka severu dovešće do porasta temperature na Iberijskom poluostrvu 25. i 26. aprila, a vrhunac će biti 27. i 28. aprila, saopštila je u nedelju španska meteorološka agencija.

Agencija je navela da će visoke temperature, zajedno sa niskom vlažnošcu i vetrovima od više od 30 kilometara na sat dovesti veći deo zemlje u veliki rizik od požara.

Zapadna Evropa imala je neuobičajeno toplu i suvu zimu i ovi uslovi će se verovatno nastaviti u prolećnim i letnjim mesecima, prema dva različita izveštaja evropske agencije za posmatranje Zemlje, Kopernikus.

Evropa je prošle godine imala najsušnije leto u poslednjih 500 godina, dok su druga područja severne hemisfere, od SAD do Kine, takođe zabeležila veliku sušu.

Španija je imala drugi najtopliji i najsušniji mart u istoriji, prema podacima američkog Nacionalnog centra za informacije o životnoj sredini.

Globalna prosečna temperatura takodje je bila druga najviša za mart od kada su počela merenja 1850. godine.

Delovi Španije vec ograničavaju upotrebu vode za poljoprivredu i industrijski sektor, kao i za navodnjavanje javnih bašta ili punjenje bazena.

U Indiji je u regionima na istoku zemlje prošle sedmice zabeležena temperatura od 40 do 44 stepena Celzijusovih.

b92.net

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments