Претрага
Претрага
Close this search box.

Stručnjaci tvrde da su otkrili razlog porasta pojave raka kod osoba mlađih od 50 godina

Printskrin: Tanjug

Sigurno je da ste u bližoj ili daljoj okolini čuli da neko boluje od raka, a da je mlada osoba, i to ispod 50 godina. Sve češće smo svedoci ovakvih vesti i možda je jedna od najčešćih misterija zašto se to događa.

U poslednjih 20 godina, za čak 30 procenata je porastao broj obolelih od raka, a da su mlađi od 50 godina. Jedna od takvih osoba je i buduća kraljica Kejt Midlton (42).

Kada je reč o državama, Australija u tome prednjači jer je zabeležila najveći broj ranih dijagnoza raka u svetu sa stopom od 135 osoba na 100.000 ljudi, piše “Daily Mail”.

Američki istraživači su počeli da istražuju šta je potencijalno objašnjenje.

Nova studija sa Vašingtonskog univerziteta u Sent Luisu otkrila je da generacije sa većom stopom raka imaju ćelije i tkiva u telu koja su stara više od godina te generacije. Drugim rečima, ljudi rođeni posle 1965. godine (59 godina ili mlađi) mogu biti biološki stariji od svog hronološkog uzrasta.

Sposobnost ćelija jeste da se popravljaju i umnožavaju, ali je ta njihova funkcija smanjena, što automatski dovodi do negativnih efekata. Osobe koje natprosečno ubrzano stare, imali su 17 odsto veći rizik od razvoja bilo kog tumorskog karcinoma. Analizom krvi bi moglo da se otkrije ko je pod tim većim rizikom, a zatim bi mogao da se preporuči skrining.

Kako da znamo da brže starimo?

Jedan od glavnih uzroka može biti posledica stresnog života, kao i mentalnog zdravlja, gojaznosti, sedentarnog načina života, ali i konzumiranje nezdrave hrane.

Rađeno je istraživanje – preko krvnih testova su utvrđivali biološki uzrast svake osobe kako bi utvrdili koliko su im stare ćelije ali i tkiva u organizmu. Ispitivali su čak devet markera od kojih je jedan uključivao albumin – protein koji jetra proizvodi i koji sprečava curenje tečnosti iz krvnih sudova. Svi dobijeni parametri devet markera su ubačeni u algoritam koji je generisao biološku starost osobe i došli su do rezultata – uporedili su to sa stvarnim godinama učesnika, pogledali u registar raka i shvatili da pre 55. godine mogu oboleti od raka.

– Vidimo sve više karcinoma gastrointestinalnog trakta i raka dojke kod mlađih osoba. Zaista je skrining i rano otkrivanje važno – rekla je doktorka Ana Blejs koja proučava efekat biološkog starenja.

Šta može da poveća biološku starost?

  • Pušenje
  • Nedovoljno spavanje
  • Gojaznost i prekomerna težina

Naveli smo princezu od Velsa Kejt Midlton kao jednu od primera mladih osoba obolelih od raka. Iako nije navela koju vrstu raka ima, to je s njene strane bio poziv ostalima da se na vreme testiraju i da otvoreno kažu da boluju od raka.

(Ona.rs)

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti