Švajcarska na referendumu odlučuje da li krave smeju da imaju rogove

       
Foto: Wikipedia

U proseku, građani Švajcarske godišnje glasaju na osam referenduma.

Švajcarska je zemlja u kojoj se održava više od polovine svih referenduma koji se odvijaju u Evropi, a ove nedelje švajcarski građani i građanke odlučivaće da li švajcarske krave trebaju da imaju rogove, ali i o raskidanju nekoliko stotina međunarodnih ugovora.

Trenutno je u Švajcarskoj na snazi uredba da se kravama seku rogovi ili spreči njihov rast, i to iz sigurnosnih i higijenskih razloga i lakšeg održavanja i rada u štalama. Čak 90 posto mlečnih krava u toj zemlji više nema rogove, a iako nije naučno dokazano da im nedostatak rogova šteti, ima onih koji smatraju da su rogovi važan deo tela, ali i ponosa krava, koje su i nacionalni simbol Švajcarske.

Švajcarska jeste većinski urbano društvo, ali poljoprivreda je važan deo njenog kulturnog identiteta i mnogi farmeri zameraju stočaru Arminu Kapaulu, koji je nakon devet godina borbe za ovo pitaje uspeo da dođe do referendumma, da ima daleko važnijih pitanja za poljoprivredu koja nisu mogla doći do izražaja.

I dok se pitanje o kravljim rogovima čini možda neozbiljnim, ono nije jedino koje će se naći pred građanima ove nedelje, pred njima je važnije referendumsko pitanje o raskidanju više od nekoliko stotina međunarodnih ugovora s EU, a koje neki nazivaju uvodom u svojevrstan “Swissexit“ iako nisu članica Unije.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments