Претрага
Претрага
Close this search box.

Švedska zabranila devojčicama da kupuju antiejdžing preparate

Foto: elements.envato.com

Mlađim devojkama od 15 godina trebaće saglasnost roditelja da kupuju proizvode jer, kažu stručnjaci, društveni mediji izazivaju potencijalno štetan uticaj lepote

Stručnjaci u Švedskoj uvešće starosna ograničenja za negu kože protiv starenja, kao dogovor na sve veću zabrinutost širom Evrope zbog potencijalno štetnih efekata na decu koja sve više i češće koriste takve proizvode.

Jedna od vodećih apoteka u ovoj skandinavskoj zemlji već je donela odluku da prestaje da prodaje proizvode deci mlađoj od 15 godina za „naprednu negu kože“ i sve one kreme i preparate koji imaju sastojke kao što su AHA kiselina, BHA kiselina, vitamin A, vitamin C i enzimski piling. Ova odluka je usledila posle javno dostupnih izveštaja o bumu nege kože među decom mlađom od 13 godina u Švedskoj, a koja je podstaknuta objavama na društvenim mrežama. Prema dostupnim podacima, 20-40% kupaca ovih proizvoda jednog švedskog brenda je mlađe od 13 godina.

Foto: elements.envato.com

Švedska u ovome nije usamljena, a izveštaji ukazuju na sve veći broj dece širom Evrope – uključujući i decu od 10 godina u Velikoj Britaniji – da se okreću skupoj nezi kože protiv starenja u potrazi za „mlađom“ kožom. Stručnjaci strahuju da bi ludilo moglo imati štetan fizički uticaj na tako mladu kožu i zabrinuti su zbog psihološkog uticaja dece koja su opsednuta starenjem. Evropska komisija je prošle godine objavila planove za ograničavanje koncentracije retinola u proizvodima bez recepta od juna kako bi se smanjila potencijalna prekomjerna izloženost vitaminu A, koji regulatori povezuju sa poremećajima kože i oslabljenim kostima.

Anika Svedberg, jedan od uglednih farmaceuta Švedske kaže za Gardijan:

„Upotreba napredne nege kože koja, na primer, ima za cilj da smanji bore i dobije ujednačeniji ton kože nije nešto što detetu treba. U slučajevima kada dete ima kožnu bolest, na primer atopijski ekcem, određeni proizvodi takođe mogu doprineti pogoršanju ili ponovnom aktiviranju simptoma. Starosna ograničenja omogućavaju da deca započnu razgovor roditeljima o zdravim rutinama nege kože na osnovu potreba, a ne ideala“.

magazin.politika

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti