Претрага
Претрага
Close this search box.

Svinjsko srce nije izdržalo u telu čoveka, muškarac preminuo posle 6 nedelja

Foto: Profimedia

Lorenc Fauset, druga osoba kojoj je presađeno svinjsko srce, preminuo je nepunih šest nedelja nakon ove eksperimentalne operacije, saopštili su njegovi lekari u saveznoj američkoj državi Merilendu.

Fauset (58) je bolovao je od srčane insuficijencije i nije se smatrao dobrim kandidatom za tradicionalnu transplantaciju srca, pa je 20. septembra dobio genetski modifikovano svinjsko srce.

Prema navodima Medicinskog fakulteta Univerziteta Merilend, u prvih mesec dana srce je delovano zdravo, ali su u poslednjih nekoliko dana primećeni znaci odbijanja transplantiranog organa. Faucet je preminuo u ponedeljak, prenosi AP.

Tim iz Merilenda je prošle godine izveo prvu na svetu transplantaciju srca genetski modifikovane svinje kod čoveka na samrti – Dejvida Beneta.

Benet je preživeo dva meseca pre nego što mu je otkazalo srce. Za sada nije potpuno jasno šta je dovelo do otkazivanja srca, mada su unutar organa kasnije pronađeni znaci svinjskog virusa.

Nakon prvog eksperimenta uvedene su promene, uključujući bolje testiranje na virus, pre nego što je obavljena druga ovakva transplantacija.

Tanjug

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti