Foto: turizamarriva.rs
„Neka sija tvoje svetlo!” slogan je Temišvara, jedne od tri evropske prestonice kulture 2023. godine, zajedno sa mađarskim Vespremom i grčkom Elefsinom. Novi Sad, Evropska prestonica kulture za 2022. godinu, zvanično će predati svoju titulu novim prestonicama kulture u ponedeljak, 9. januara, u Atini.

Temišvar, treći po veličini grad u Rumuniji, izabran je još 2021. godine za prestonicu kulture, ali je pandemija pomerila celi projekat. To vreme je iskorišćeno za dodatne pripreme.

Foto: turizamarriva.rs

„Svaki čovek može da sija svojim svetlom za društvo. Naš kulturni program će obuhvatiti što više ljudi ne samo kao konzumente kulture već i kao one koji aktivno učestvuju, to bi trebalo da donese novi doživljaj mesta u gradu. Nasleđe Temišvara će prožeti budućnost Evrope”, reči su gradonačelnika Dominika Frica, Nemca iz Švarcvalda, koji se doselio u Temišvar pre deset godina i zaljubio se u ovaj grad. Pre dve godine se kandidovao za gradonačelnika Temišvara kao državljanin Nemačke i ubedljivo pobedio. Dominik Fric jedini je gradonačelnik u Rumuniji bez rumunskog državljanstva.

„Nećemo da samo ispucamo jednogodišnji vatromet već hoćemo da uradimo stvari koje su održive i imaju dugoročno pozitivno dejstvo na grad i život. Kada investiramo u kulturu, ulažemo i u blagostanje lokalne zajednice”, naglašava prvi čovek Temišvara.

Zvanično otvaranje projekta je, kako najavljuju organizatori, planirano za februar. Mimo Obradov, autor i muzički kritičar iz srpske zajednice, kaže da je to jedinstven događaj: „To je i priznanje temišvarskoj avangardi i kulturi andergraunda poslednjih godina i decenija.”

Foto: turizamarriva.rs

Planirano je po trideset kulturnih zbivanja nedeljno. Grad će ugostiti književne nobelovce poput Orhana Pamuka, Olge Tokarčuk, nemačkog filozofa Petera Sloterdijka. Očekuje se i koncert orkestra Zapadnonemačkog radija, sa dirigentom Kristijanom Mačelaruom, koji je rođen u Temišvaru. Biće organizovana i izložba međunarodno poznatog rumunskog kipara Konstantina Brankuzija i mnogi drugi umetnički sadržaji.

Politika.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments