Претрага
Претрага
Close this search box.

TENERIFE: OSTRVO VEČITOG SUNCA

Foto: Pixabay
Najveće i omiljeno od sedam Kanara, Tenerife, ostrvo je okupano suncem čitave godine. Sa preko 300 sunčanih dana godišnje, privlači preko šest miliona posetilaca godišnje, a na njemu živi gotovo milion ljudi. Od lude noćne zabave i klubova na jugu ostrva koje mahom pohode Britanci, preko all inclusive rizorta, plaža sa crnim i belim peskom, ruralnih planinskih sela, pa sve do najvišeg vrha Španije, vulkana Teide – ovo ostrvo sprema poneko iznenađenje za svakoga. Ono je prelepa prirodna oaza, ali i živopisni mozaik šarmantnih istorijskih i kulturnih gradića, koje kad posetite kao da ste se instant vratili u prošlost. Danas vam donosimo neke od lokacija koje ne bi trebalo zaobići prilkom istraživanja Tenerife.

Prvo i osnovno prilikom posete ostrvu je obilazak vulkana Teide i istoimenog nacionalnog parka u kom se nalazi. Osim što je sa svojih 3715 metara najviši vrh Španije, Teide je bez sumnje jedna od glavnih atrakcija na ostrvu i vredan je posete, posebno ako je vreme sunčano – što na Kanarima nije retkost.

U Nacionalnom parku se može uzeti žičara do planine, ali putnici skloniji avanturama radije se kreću pešaka, jer u parku postoji nekoliko obeleženih staza. Omiljene su staze Samara Loop Roques de Garcia koje se i lako mogu kombinovati tokom jednodnevne posete. Žičara je najlakši način za osvajanje vrha, odakle su pogledi sjajni.

Vedrih dana vulkanska dolina se vidi u svoj svojoj grandioznosti, a mogu se opaziti i susedna ostrva La Gomera, La Palma i El Hierro kako vire iz Atlantika. Uspon žičarom traje svega osam minuta.

Retko se piše o Tenerifama van konteksta mora i plaža, ali prava čar ovog ostrva nalazi se upravo van njegovih turističkih mesta. Jedan primer za ovo je grad San Cristóbal de La Laguna u kom je istorija prisutna na svakom koraku. Klasifikovan kao svetska baština UNESCO-a, ovaj kolonijalni dragulj i danas čuva ostatke gotovo netaknutog kamena iz 15. veka od kog je podignut. Glavna atrakcija je istoimena katedrala, gde počivai Alonso Fernández de Luga, osvajač i osnivač grada.

Kada se zaputimo na zapad, nailazimo na Puerto de la Cruz. Ovo je primorski grad na severnoj obali ostrva koji privlači pažnju svojim plažama sa crnim peskom i jezerom Martiánez, kompleksom od sedam bazena sa morskom vodom formiranih u rupama vulkanskih stena. Osim toga, tu je i Castillo San Felipe, skroman ali impresivan zamak uz plažu Jardin. Ovo zdanje domaćin je različitih umetničkih izložbi, kao i redovnih pozorišnih i plesnih predstava.

Foto: Pixabay

S kojom god namerom da ste došli na Tenerife, nemojte propustiti njegovu prestonicu, Santa Cruz de Tenerife. Osnovana 1494. godine kao mali ribarska luka, vekovima se nije razvijala, da bi polovinom 19. veka procvetala i postala glavni grad ostrva. Osim odlične atmosfere i ljubaznih lokalaca, ovde ćete pronaći i oslikane zgrade, grandioznu arhitekturu od istorijskog značaja, sofisticirane i originalne radnje, zanimljive muzeje, kao i mnogo primamljive ulične umetnosti.

Obavezno je posetiti zamak San Cristóbal, najstarije važno utvrđenje na ostrvu, kao i futuristički auditorijum “Tenerife Adán Martín”, delo Santijaga Kalatrave, jednog od najpoznatijih arhitekata Španije, na čiju izgradnju je potrošeno 72 miliona evra..

Ako se zaputimo dalje na zapad ostrva naići ćemo na dva gradića koja se bore za nezvaničnu titulu najlepšeg na ostrvu. Prvi je Garachico, osnovan 1496. godine od strane genoveškog trgovca Kristofora de Ponte, a bio je uništen erupcijom vulkana Treveho 1706. godine.

Luka Garachico je tom prilikom bila zatrpana lavom, a danas je jedna od glavnih atrakcija grada zbog prirodnih bazena oblikovanih u vulkanskim stenama. Okružen šumovitim padinama i stenovitom obalom Garachico je uspešno zadržao svoj kanarski identitet. Drugi je La Orotava čiji je već deo Nacionalni park Teide. Pleni svojom kolonijalnom arhitekturom, šarenim kućama sa tipičnim drvenim balkonima, poput kuće Balcones i prelepom prirodom u okruženju.

I za kraj – ne može se pisati o Tenerifama a da se ne pomene hrana. Na ostrvu su sastojci od kojih se specijaliteti pripremaju uvek sveži, a recepture proverene. Verovatno najpoznatije jelo na ostrvu su “papas arrugadas” – krompirići kuvani u slanoj vodi i preliveni tipičnim sosom od maslinovog ulja, belog luka, korijandera i drugih začina.

Ova kombinacija pruža jedinstveni ukus i idealna je kao prilog uz razna glavna jela. Omiljeno jelo je i “ropa vieja”, što i prevodu znači “stara odeća”. To je jelo od najčešće goveđeg mesa, kuvanog sa povrćem, uključujući crvenu papriku, luk i paradajz. Veruje se da ime jelo nosi zbog izgleda raskuvanog mesa koje izgleda kao poderana odeća. Lokalno piće je liker od domaćih banana.

gradskeinfo

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti