Tramp nominovan za Nobelovu nagradu od strane japanskog premijera

       
Foto: PIXSELL

Japanski premijer Šinzo Abe nominovao je prošle jeseni američkog predsednika Donalda Trampa za Nobelovu nagradu za mir nakon što je dobio zahtev američke vlade da to učini, objavio je danas japanski list Asahi.  

Američka vlada pozvala je japanskog premijera na podnošenje nominacije za Nobelovu nagradu nakon što se Tramp prošle godine susreo na samitu sa severnokorejskim čelnikom Kim Džong Unom, što je bio prvi susret između severnokorejskog čelnika i sadašnjeg predsednika SAD-a, naveo je japanski list pozivajući se na neimenovani izvor iz japanske vlade.

Portparol ministarstva inostranih poslova u Tokiju rekao je da je ministarstvo svesno Trampove izjave, ali “bi se suzdržalo od komentara o interakciji između dvojice čelnika”.

Na stranici Nobelovog udruženja navodi se da nominaciju za Nobelovu nagradu može podneti bilo koja osoba koja zadovoljava kriterijume za nominaciju, što uključuje i postojeće čelnike država. Po pravilima, imena i druge informacije oko neuspelih nominacija ne smu se otkrivati 50 godina.

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: