Foto: New York Post

Turska je pokrenula privremenu šemu podrške zaradama i zabranila otpuštanja u 10 gradova da bi zaštitila radnike i preduzeća od finansijskih posledica razornih zemljotresa.

Poslodavci čije su firme ili radna mesta “teško ili umereno oštećena” imaće koristi od ove pomoći u smislu da će moći delimično da pokriju plate zaposlenih kojima je skraćeno radno vreme, objavljeno je u Službenom glasniku.

Takođe, uvedena je zabrana otpuštanja u 10 provincija koje je pogodio zemljotres, a obuhvaćene su vanrednim stanjem.

Ovi potezi su deo plana turske Vlade da se minimizira ekonomski uticaj najgoreg zemljotresa u modernoj istoriji Turske u kome je poginulo više od 42.000 ljudi.
Turski parlament je 7. februara, dan posle razornog zemljotresa, uveo vanredno stanje na tri meseca na zahtev predsednika Redžepa Tajipa Erdoana.
Vlada je, takođe, ponudila podršku za plate i uvela zabranu otpuštanja 2020. godine u pokušaju da ublaži ekonomski udarac pandemije virusa korona.
Poslovne grupe i ekonomisti kažu da bi zemljotres mogao koštati Ankaru i do 100 milijardi dolara za obnovu stambenih objekata i infrastrukture, a verovatno će smanjiti privredni rast ove godine.
Nezavisne novine
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments