Italija ima 40.000 picerija, od kojih je deset odsto njih u pokrajini Kampanija čiji je glavni grad Napulj, i još 15.000 restorana brze hrane u kojima se sprema pica za poneti, a prema procenama u picerijama se ostvaruje promet od preko 15 milijardi evra godišnje.
To je objavila agencija Ansa uoči obeležavanja 17. januara kao svetskog dana pice, i navela da je u tim picerijama zaposleno oko 100.000 stalno zaposlenih radnika, i još 100.000 honorarnih, koji rade preko vikenda.
U Italiji se takođe beleži porast kućne dostave pice koja je, prema podacima o isporukama hrane sa aplikacije “Just Eat”, dostigla približno 5,12 miliona kilograma naručenih pica godišnje, sa dnevnim prosekom od preko 14.000 kilograma pica.
Prema podacima iz istog izvora, u Italiji se najviše naručuju klasične pice, “Margarita” i “Kaprićoza”.
Posle tri godine intenzivne svetske kampanje, najveće koja je ikada preduzeta povodom proglašenja nematerijalnog svetskog nasleđa, umetnost napuljskog načina spremanja pice upisana je na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa od strane komiteta UNESCO 7. decembra 2017. godine.
tanjug