Претрага
Претрага
Close this search box.

U sukobima izraelskih snaga i Hamasa stradalo VIŠE OD 500 OSOBA Netanijahu: Predstoji nam dug i težak rat

Foto: AP Photo/Fatima Shbair

U napadima militantne palestinske grupe Hamas na Izrael stradalo je najmanje 300 osoba, dok je više od 1.500 povređeno, saopštile su danas lokalne vlasti.

Sa druge strane, palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da su u napadima izraelskih snaga na Pojas Gaze stradala 232 Palestinca, a ranjeno ih je skoro 1.700.

Izraelski Savet za nacionalnu bezbednost doneo je odluku o obustavi snabdevanja Gaze strujom, gorivom i robom, i odobrio korake za “uništenje vojnih i vladinih kapaciteta Hamasa”, navodi se u saopštenju tog tela, prenosi Al Džazira.

Mirovna misija UN u Libanu poziva Izrael i Hezbolah na uzdržanost

Mirovne snage Ujedinjenih nacija u Libanu (UNFIL) potvrdile su danas da je došlo do razmene vatre između izraelskih i libanskih snaga, i pozvale na uzdržanost i deeskalaciju.

“U kontaktu smo sa vlastima obe strane, na svim nivoima, kako bismo izbegli ozbiljniju eskalaciju”, navodi se u objavi UNFIL-a na društvenoj mreži X (Tviter).

Kaže se da mirovnjaci Ujedinjenih nacija ostaju na svojim pozicijama, a da će neki nastaviti da rade iz skloništa radi njihove bezbednosti.

SAD: Demokrate traže hitno imenovanje ambasadora u Izraelu

Američke demokrate traže da Džejkob Lu što pre bude imenovan za ambasadora SAD u Izraelu, s obzirom na to da zemlja nema svog ambasadora u trenutku kada je palestinska militantna grupa Hamas napala Izrael.

“Trenutno je od ključnog značaja da imamo ambasadora u Izraelu čije je imenovanje potvrdio Senat”, naveo je predsednik kongresnog Komiteta za spoljne poslove Ben Kardin, prenosi portal “Hil”.

Senator Brajan Šac sa Havaja je takođe izrazio zabrinutost zbog toga što SAD nemaju ambasadora u Izraelu.

Ambasada Izraela u SAD: Hamas kidnapovao 100 civila i vojnika

Izraelska ambasada u SAD saopštila je danas da je militantna grupa Hamas kidnapovala 100 civila i vojnika prilikom napada na Izrael.

U objavi na društvenoj mreži X (Tviter), navedeno je da je ubijeno više od 300 Izraelaca i ranjeno više od 1.800 ljudi.

Kaže se da je Hamas ispalio više od 5.000 raketa na Izrael.

Palestinci stupili u Generalni štrajk na Zapadnoj obali

Palestinci na Zapadnoj obali stupili su danas u Generalni štrajk zbog napada Izraela na tu oblast i Pojas Gaze, usled čega je stradalo skoro 260 Palestinaca, a povređeno je skoro 1.800.

Na teritoriji koju kontrolišu palestinske vlasti zatvorene su sve kompanije, univerziteti i banke, prenosi WAFA.

“Ova demonstracija jedinstva i solidarnosti širom Zapadne obale šalje snažnu poruku da palestinski narod neće stajati skrštenih ruku pred nastavkom izraelske agresije”, navodi palestinska agencija.

Izraelska vojska: Cilj je potpuna kontrola nad Pojasom Gaze

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da je njihov cilj da preuzmu kontrolu na čitavim Pojasom Gaze i da ubiju sve teroriste na svojoj teritoriji.

“Stvar koja nas trenutno zaokuplja je stabilizacija kontrole u ​​Pojasu Gaze”, rekao je portparol IDF-a Ričard Heht. na brifingu za novinare, prenosi CNN.

Naveo je da izraelska vojska ima ciljeve za narednih 12 sati.

Hezbolah preuzeo odgovornost za napade na teritoriju pod kontrolom Izraela

Libanska militantna grupa Hezbolah preuzela je danas odgovornost za raketni i artiljerijski napad na spornu teritoriju Golanske visoravni, koja je pod kontrolom Izraela.

Iz Hezbolaha su naveli da su gađali tri mete na delu zemlje koji je Izrael okupirao 1967. godine, a koji Liban smatra svojim, prenosi Rojters.

Izraelska vojska (IDF) saopštila je ranije da je počela da izvodi artiljerijske udare na mete u Libanu, nakon što je sa teritorije te zemlje u pravcu Izraela ispaljeno više minobacačkih granata.

Hamas potvrdio da je imao direktnu podršku Irana za napad na Izrael

Militantna grupa Hamas potvrdila je danas da je za napad na Izrael imala direktnu podršku iz Irana.

To je za BBC izjavio portparol Hamasa Gazi Hamad.

U napadima na Izrael stradalo je najmanje 300 osoba, a više od 1.800 je povređeno.

Izraelska vojska počela da izvode udare na mete u Libanu

Izraelska vojska (IDF) saopštila je danas da izvodi artiljerijske udare na mete u Libanu, nakon što je sa teritorije te zemlje u pravcu Izraela ispaljeno više minobacačkih granata.

Projektili su pali na prostor sporne Golanske visoravni, a trenutno nema informacija o povređenima i o materijalnoj šteti, prenosi “Times of Israel”.

“IDF će nastaviti da deluje u svim regionima i u svakom trenutku kako bi se obezbedila sigurnost izraelskih civila”, navodi se u saopštenju.

 

Netanijahu: Predstoji nam dug i težak rat nametnut napadom Hamasa

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu poručio je danas da predstoji dug i težak rat koji je, kako je naveo, nametnut ubilačkim napadom militantne grupe Hamas.

“Krenuli smo u ofanzivu i ona će se nastaviti bez predaha, dok se ne ostvare svi ciljevi”, naveo je Netanijahu na društvenoj mreži X (Tviter).

On je pozvao stanovnike Gaze da ode iz te oblasti i naglasio da će izraelske snage svuda delovati silom.

U sukobima izraelskih snaga i Hamasa stradalo više od 500 osoba

U napadima militantne palestinske grupe Hamas na Izrael stradalo je najmanje 300 osoba, dok je više od 1.500 povređeno, saopštile su danas lokalne vlasti.

Sa druge strane, palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da su u napadima izraelskih snaga na Pojas Gaze stradala 232 Palestinca, a ranjeno ih je skoro 1.700.

Izraelski Savet za nacionalnu bezbednost doneo je odluku o obustavi snabdevanja Gaze strujom, gorivom i robom, i odobrio korake za “uništenje vojnih i vladinih kapaciteta Hamasa”, navodi se u saopštenju tog tela, prenosi Al Džazira.

Portparol Hamasa: Broj zarobljenih Izraelaca nekoliko puta veći od više desetina

Ukupan broj Izraelaca koje je Hamas zarobio u subotnjim iznenadnom napadu na izraelske gradove je “nekoliko puta veći” od više desetina, izjavio je portparol naoružanog krila Hamasa na snimku emitovanom nešto posle ponoći po lokalnom vremenu.

Portparol je rekao da su Izraelci zarobljeni širom pojasa Gaze, preneo je Rojters.

Izraelski mediji javili su ranije da Hamas drži desetine talaca u kibucu Beeri na jugu Izraela.

Izraelska vojska napala džamije u Pojasu Gaze

Izraelsko vazduhoplovstvo napalo je dve džamije u Pojasu Gaze, koje su, prema izraelskoj vojsci, koristile snage Hamasa kao infrastrukturu za izvođenje terorističkih aktivnosti, saopštila je sinoć pres služba Izraelskih odbrambenih snaga (IDF).

„Snage IDF-a napale su dva vojna infrastrukturna objekta koja se nalaze u džamijama u Pojasu Gaze, koje je teroristička organizacija Hamas koristila za napade na Izrael…Hamas nastavlja svoje terorističke aktivnosti unutar Pojasa Gaze, eksploatišući verske objekte i namerno postavljajući svoju vojnu imovinu blizu civilnog stanovništva“, navodi se u saopštenju.

Broj Izraelaca koji su poginuli u subotu u napadima Hamasa na Izrael porastao je na više od 250, dok je povređeno njih više od 1.450, javljaju izraelski mediji.

Diplomate: SB UN bi trebalo da se sastane danas povodom napada Hamasa na Izrael

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija trebalo bi da se sastane danas nakon što je palestinska islamistička grupa Hamas izvela najveće napade na Izrael tokom poslednjih godina, saopštile su neimenovane diplomate.

Brazilsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je prethodno u subotu da će sazvati hitan sastanak Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija nakon napada na Izrael, preneo je Rojters.

Brazil, koji je ovog meseca preuzeo rotirajuće predsedavanje SB UN, osudio je napade i izrazio solidarnost sa narodom Izraela.
U saopštenju Ministarstva potvrđena je posvećenost ”rešenju s dve države” – Palestinom i Izraelom koji koegzistiraju unutar obostrano dogovorenih i međunarodno priznatih granica.

Palestinski MSP traži hitan sastanak Saveta Arapske lige

Palestinsko Ministarstvo spoljnih poslova i iseljenika saopštilo je večeras da je uputilo Stalnu delegaciju u Arapskoj ligi da zatraži hitan sastanak Saveta Lige na ministarskom nivou, prenela je agencija WAFA.

Palestinsko Ministarstvo je delegaciju uputilo nakon što je Hamas, grupa koja upravlja opkoljenim Pojasom Gaze, danas pokrenula najveću operaciju protiv Izraela u poslednjih nekoliko godina “Oluja Al Aksa”.

Broj Izraelaca koji su poginuli u današnjIim napadima Hamasa na Izrael porastao je na više od 250, dok je povređeno njih više od 1.450, javljaju izraelski mediji.

Fatah pozvao Palestince na “sveobuhvatni napad”

Palestinski nacionalno-oslobodilački pokret Fatah pozvao je Palestince da se sutra priključe svobuhvatnom napadu i da eskaliraju konfrontaciju na svim poljima u odbrani palestinskog naroda i njegovog prava na slobodu, državnost i nezavisnost.

“Izraelski okupatori nastavljaju agresiju i zločine nad našim narodom i njegovim islamskim i hrišćanskim svetinjama i nastavlja žestok napad na naše zatvorenike i zarobljenike, dok međunarodna zajednica ćuti”, navodi se u saopštenju, prenosi agencija WAFA.

Broj Izraelaca koji su poginuli u današnjIim napadima Hamasa na Izrael porastao je na više od 250, dok je povređeno njih više od 1.450, javljaju izraelski mediji.

Zvaničnik Hamasa: Naš napad je tek počeo

Husam Badran, član političkog biroa Hamasa, izjavio je danas da je napad te militantne grupe tek u ranoj fazi, javlja “Tajms of Izrael”.

Badran je rekao da je napad, koji je grupa nazvala “Oluja Al Aksa”, usledio nakon pažljive pripreme sa ciljem da se Izrael iznenadi.

On je istakao da se ova bitka razlikuje od svih prethodnih rundi sukoba i pozvao arapske posrednike da prenesu Izraelu da mora da napusti palestinske okupirane teritorije.

Jedan od komandanata IDF poginuo u razmeni vatre sa Hamasom

Jedana od komandanata Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) poginuo je danas u sukobu sa Hamasom, saopštila je vojska te zemlje.

„Pukovnik Štajnberg, 42 godine iz Kibuca Šomrija. Izraelske odbrambene snage upućuju svoje iskreno saučešće njegovoj porodici i nastaviće da ih podržavaju u ovom teškom trenutku”, objavile su IDF na platformi X (Tviter).

Pukovnik Džonatan Štajnberg bio je komandant Nahal brigade, saopštile su Izraelske odbrambene snage.

WAFA: Izraelski čamci bombardovali obalu grada Gaze

Izraelski čamci su večeras bombardovali obalu grada Gaze desetinama raketnih granata, javlja palestinska agencija WAFA.

Čule su se ogromne eksplozije koje su nastale kao posledica izraelskog bombardovanja gradske plaže, što je izazvalo paniku i strah među građanima, posebno kod dece, dodaje WAFA.

Agencija navodi i da su ”okupacioni avioni” bombardovali dve džamije u gradu Beit Lahia na severu Pojasa Gaze i u Kan Junisu na jugu, kao i da su bombardovali sedam kuća u različitim delovima Pojasa Gaze, pored bombardovanja i uništenja Palestinske kule u naselju Al Rimal, zapadno od grada Gaze.

Berlin: Brandenburška kapija osvetljena u bojama izraelske zastave

Brandenburška kapija u Berlinu osvetljena je večeras u bojama izraelske zastave u znak solidarnosti nakon napada militantne grupe Hamas na Izrael, javlja “Tajms of Izrael”.

Nemački kancelar Olaf Šolc postavio je fotografiju kapije na platformi X (Tviter) i napisao: “U znak solidarnosti sa Izraelom”.

On je ranije danas poručio je da Nemačka osuđuje napade Hamasa i da stoji uz Izrael.

Tanjug

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti