Претрага
Претрага
Close this search box.

VELELEPNA CEREMONIJA INAUGURACIJE VLADIMIRA PUTINA: U Kremlj stigle MOĆNE zvanice – među prvima se pojavio i POZNATI GLUMAC (FOTO,VIDEO)

Vladimir Putin / Izvor: Youtube Printscreen

Predsedniku Rusije, Vladimiru Putinu, koji je ponovo izabran u martu, sa 87,28 odsto glasova, je ovo peti mandat. Položiće zakletvu u svečanoj atmosferi u prisustvu članova vlade, parlamenta, sudija Ustavnog suda, drugih državnih funkcionera, javnih ličnosti.

– Zaklinjem se da ću, prilikom vršenja ovlašćenja predsednika Ruske Federacije, poštovati i štititi prava i slobode čoveka i građanina, poštovati i braniti Ustav Ruske Federacije, štititi suverenitet i nezavisnost, bezbednost i integritet države i verno služiti narodu – izgovoriće Vladimir Putin u Kremlju, tekst predsedničke zakletve određen je Ustavom Ruske Federacije.

Obavezno prisustvo na ceremoniji imaju članovi vlade, poslanici Državne Dume i Saveta Federacije, rukovodioci predsedničke administracije, sudije Ustavnog suda, predstavnici diplomatskog kora i mnogi drugi. Spisak zvanica utvrđuje služba za protokol.

Takođe, postoji mogućnost da će Putin danas imenovati novog premijera. Prema rečima Dmitrija Peskova, svečanost će brojati 2.600 zvanica.

Među prvima, na inauguraciju predsednika Putina pojavili su se premijer Rusije Mihail Mišustin i zamenik predsednika Saveta bezbednosti Dmitrij Medevedev. Zatim, tu je i glumac Stiven Sigal, kao i vođa Noćnih Vukova, Aleksandar Zaldostanov Hirurg.

Vladimir putin je, tradicionalno, prošao kroz čitav niz sala Kremlja, kako bi stigao na inauguraciju.

Predsednik Putin je svečano položio zakletvu i stavivši ruku na Ustav, obećao je da će, kao i do sada, braniti Rusiju. Nakon zakletve je intonirana himna Rusije.

Novi mandat traje do 2030. godine.

Nakon polaganja zakletve, predsednik Putin se obratio zvanicama i građanima. Najpre se zahvalio svima, a potom iskakao veliku čast služenja Rusiji.

– Sudbinu Rusije određujemo mi i samo mi, radi sadašnjih i budućih generacija – preneo je moćnu poruku.

U svom govoru, predsednik Putin je istakao da ne odbija dijalog, kao i da je Rusija spremna da gradi partnerstvo sa svima koji to žele.

– Mi čak i ne odbijamo dijalog sa zapadnim zemljama. Videćemo da li će i dalje kočiti razvoj naše zemlje i nastaviti da vrše pritisak na našu zemlju ili da traže načine da sarađuju sa nama – rekao je Putin.

Nakon obraćanja, usledila je počasna paljba praćena vatrometom. Među zvanicama se našao lider Čečena Ramzan Kadirov. Putin je izašao na Crveni trem, a potom se spustio do Katedralnog trga, gde je postrojen Predsednički puk.

Nakon smotre, predsednik Rusije je stigao u hram gde prisustvuje bogosluženju koje vrši patrijarh moskovski Kiril.

Nakon molitve, usledio je i sam kraj prenosa svečane ceremonije inauguracije, kada je patrijarh moskovski je uputio iskrene čestitke Vladimiru Putinu, poželeo mu dugo, uspešno i blagosloveno vođenje države.

Srbija Danas

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti