Претрага
Претрага
Close this search box.

(VIDEO) Džinovski grbavi kit bio zarobljen danima, vukao sa sobom 800 kilograma užadi i bova!

ABC News - Printscreen/YouTube

Policijsko polovilo od 14,7 metara i dizalica korišćeni su za podizanje teškog užadi i bova iz vode kako bi se sprečilo da postane opasnost za bilo koja druga plovila ili morski život

Grbavi kit, zapetljan u oko 200 metara užadi i bovama za pecanje kod obale Gipslenda, oslobođen je skoro nedelju dana nakon što je prvi put primećen.

Veruje se da je odrasli kit dužine od 18 metara vukao opremu za pecanje tešku oko 800 kilograma, kao i 11 bova sa Antarktika.

Kita su primetili iz komercijalnog helikoptera u blizini jezera Loh Sport u centralnom delu Gipslenda 23. juna, ali je potom nestao na nekolko dana, kada je viđen u blizini jezera Tajers na jugoistočnoj obali, piše Gardijan.

Spasilačka operacija velikih razmera, koju su predvodile specijalizovane ekipe za spašavanje kitova iz Odeljenja za energiju, životnu sredinu i klimatske akcije (DEECA), pri Upravi za ribarstvo i parkove australijske države Viktorija, počela je pričvršćivanjem tragača na kita kako ga ne bi ponovo izgubili.

U subotu ujutro, posade su sustigle kita 24 kilometra od obale Marloa, na dalekom istočnom Gipslendu.

Užad i bove za pecanje bili su omotani oko životinje ograničavajući njegovu sposobnost da pliva.

Koristeći manje čamce da se približe sisaru, spasilačke ekipe su započele težak zadatak uklanjanja predmeta sa kita.

“Do subote popodne, najveći deo užadi i bova je uklonjen, što je omogućilo kitu da nastavi svoju migraciju duž istočne obale Australije.

“Nažalost, manji deo užeta nije mogao da se ukloni i još je vukao za kitom, rekla je kontrolor incidenata u Odeljenju za energetiku, životnu sredinu i klimatske akcije (DEECA) Elen Dvajer.

Policijsko polovilo od 14,7 metara i dizalica korišćeni su za podizanje teškog užadi i bova iz vode kako bi se sprečilo da postane opasnost za bilo koja druga plovila ili morski život.

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti