Foto: DADO RUVIC/REUTERS

Akcije Mete, u čijem vlasništvu su Fejsbuk i Instagram, u ovoj godini izgubile su na vrednosti 66 procenata i pale na 114,5 dolara, što daje tržišnu kapitalizaciju kompanije od oko 300 milijardi dolara. Uprkos oštrom padu profitabilnosti i otpuštanju 11 hiljada radnika, čelnici tehnološkog giganta, Meta platforms, ostaju pri politici velikih ulaganja u segment virtuelne realnosti i metaverzuma.

Endrju Bosvort, koji rukovodi tehnološkim sektorom Mete, na kompanijskom blogu je potvrdio da Meta i dalje vidi svetlu budućnost virtualne realnosti i veruje da je količina resursa opredeljenog ka ostvarenju tog cilja na odgovarajućem nivou.Bosvort je istakao da kompanija odvaja oko 20 procenata resursa u ove dugoročne projekte, dok je ostatak i dalje namenjen glavnim segmentima poslovanja, kao što su Fejsbuk i Instagram. Takođe je naglasio da će ulaganja u virtuelnu realnost i slične oblasti zavisiti od glavnog biznisa kompanije koji je usporio sa padom na tržištu oglašavanja. Dalji napredak u razvoju virtuelne realnosti zavisiće i od poboljšanja stanja u privredi koje sada utiče da i druge kompanije odlažu razvojne projekte.

Foto: Pexels

U prva tri kvartala ove godine, segment za virtuelnu realnost zabeležio je operativan gubitak od 9,4 milijarde dolara, u odnosu na 6,9 milijardi dolara godinu dana ranije. Uprkos velikim ulaganjima, prodaja je jedva porasla, sa 1,40 milijardi dolara u prvih devet meseci prošle godine na 1,43 milijarde dolara u istom periodu ove godine.

Džon Karmak, bivši savetnik u kompaniji koji je u petak napustio ovu poziciju ukazao je na rasipanje resursa, destruktivno ponašanje i slabu efikasnost u kompaniji.

politika

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
No Name
06/01/2023 18:44

Na Srpskom se to kaže puko.