Претрага
Претрага
Close this search box.

VLASTI KIJEVA POČELE ČISTKU: Puškin, Tolstoj, Čehov, Turgenjev, Ljermontov više nemaju ulicu! Javnost odlučuje o novim imenima

Foto: Sean Gallup/Getty Images/Ilustracija

Gradske vlasti Kijeva krenule su u preimenovanje 95 ulica i trgova koji su nosili ruska i sovjetska imena, izjavio je gradonačelnik Vitalij Kličko.

Ulice u glavnom gradu Ukrajine nazvane po ruskim piscima iz 19. veka kao što su Aleksandar Puškin, Lav Tolstoj, Anton Čehov, Ivan Turgenjev i Mihail Ljermontov su dobile nova imena.

Ista neslavna sudbina obuhvatila je čak i komunističke filozofe nemačkog porekla Karla Marksa i Friedriha Engelsa, po kojima su nazvane mnoge ulice širom Sovjetskog Saveza. Sve te ulice dobijaju ukrajinska imena.

Druga imena koja više ne krase ulice glavnog grada Ukrajine, uključuju imena sovjetskih vojskovođa iz Drugog svjetskog rata, kao i ona koja se odnose na ruske gradove kao što su Moskva, Rostov na Donu i Magnitogorsk.

Iako je rođen u Kijevu, ruski pisac Mihail Bulgakov, jedan od najvećih pisaca Sovjetskog Saveza, takođe je ostao bez ulice. Sve te ulice sada dobiće ukrajinska imena, uključujući Ulicu heroja azovskog puka, koji su se borili u Marijupolju.

-Ovo je važan korak za smanjenje manipulacija lažima i uticaja ruskih agresora na tumačenja naše istorije- kazao je Kličko.

Neka od novih imena izabraće ukrajinska javnost. Svako u Ukrajini može učestvovati, a više od 6.5 miliona ljudi ima pristup vladinoj aplikaciji za pametne telefone u tu svrhu.

kurir.rs/index.hr

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti