Претрага
Претрага
Close this search box.

Za „Barbi“ najviše nominacija za Zlatne globuse, „Openhajmer“ joj za petama

Foto: Printscreen/YT

Komedija Grete Gervig o najpopularnijoj lutki ima devet nominacija za Zlatne globuse, a u stopu je prati film Kristofera Nolana „Openhajmer“ sa osam, dok „Poor Things“ sa Emom Stoun i Skorsezeova „Ubistva pod cvetnim mesecom“ imaju po sedam šansi za osvajanje priznanja koje dodeljuju strani novinari.

Bioskopska senzacija Barbi, koja je raspametila publiku i pre nego što je stigla na veliko platno, i film sa najvećom zaradom u 2023. godini, dominira i u nominacijama za 81. dodelu Zlatnih globusa.

Pastelnim nijansama obojena satira Grete Gervig ima devet prilika da osvoji Zlatni globus. Barbi je nominovana za najbolji film (komedija ili mjuzikl), najbolji scenario, režiju, glavnu glumicu (Margo Robi), sporednog glumca (Rajana Goslinga) kao i tri nominacije u kategoriji originalne pesme.

Barbi se tako, po broju nominacija u svojoj kategoriji, izjednačila sa Kabareom iz 1972. godine, a ima dve nominacije manje od ostvarenja Nešvil iz 1975. godine. Nalazi se i među nominovanim ostvarenjima za novu nagradu za blokbaster filmove, pored Openhajmera – filma koji je nesvakidašnjim nadmetanjem sa Barbi dramatično povećao bioskopsku posetu tokom leta – kao i nastavaka Džona Vika, Čuvara galaksije, Spajdermena i Nemoguće misijeKoncertni film Tejlor Svift i animirani hit Super Mario takođe su kandidati za ovu nagradu.

Biografski film Kristofera Nolana o naučniku Robertu Openhajmeru prikupio je osam nominacija, među kojima su i one u kategorijama za glavnog glumca (Kilijan Marfi)sporednu glumicu (Emili Blant) sporednog glumica (Robert Dauni Džunior).

Poor Things, divlja fantazija Jorgosa Lantimosa o ženi koja je reinkarnacijom dobila mozak bebe, prošla je bolje nego što se očekivalo i dobila sedam nominacija. Isto toliko nominacija za Zlatni globus ima film Ubistva pod cvetnim mesecom Martina Skorsezea.

Priznanju za glavnu glumicu u komediji ili mjuziklu mogu se nadati Ema Stoun (Poor Things), Dženifer Lorens (Devojka za sve), Natali Portman (May December) i Fantazija Barino (u novoj verziji mjuzikla The Color Purple).

U kategoriji drame odlične noseće uloge imale su Lili Gledstoun (Ubistva pod crvenim mesecom), Anet Bening (u drami Nyad), Sandra Haler (u Zlatnom palmom nagrađenom filmu Anatomija pada), Greta Li (za rolu u Prošlim životima) i Kejli Speni (kao Prisila Presli u filmu Sofije Kopole o Elvisovoj supruzi).

Zahvaljujući ulozi u komediji Aleksandra Pejna The HoldoversPol Džijamati je favorit na prilično ujednačenoj listi glavnih glumaca u komediji ili mjuziklu na kojoj su i Met Dejmon (Vazduh), Nikolas Kejdž (Scenario snova), Timoti Šalame (Vonka), Džefri Rajt (Američka fikcija) i Hoakin Finiks (Bo je uplašen).

Izuzetne glavne uloge u dramskim ostvarenjima imali su Bredli Kuper (Maestro), Kilijan Marfi (Openhajmer), Kolman Domingo (Rustin), Leonardo Dikaprio (Ubistva pod cvetnim mesecom), Endru Skot (All of Us Strangers) i Bari Kogan (Saltburn).

Osim Openhajmera, još jedan film britanskog reditelja probio se u holivudskim krugovima, kao i na festivalima: Zona interesovanja (The Zone of Interest) Džonatana Glejzera, u kojem Helga i Rudolf Hes stvaraju idiličan dom za sebe i svoju decu neposredno ispred kapija Aušvica.

Film je nominovan u kategoriji najbolje drame, najboljeg filma na jeziku van engleskog govornog područja i najbolju muziku. Popularnost filma Barbi pomogao je Studiju Vorner da dobije 12 nominacija, dok je Netfliks prikupio 13 za svoje filmove i TV programe – što je manje nego prethodnih godina (ove godine platforma je imala 20 nominacija).

Britanske produkcije takođe zauzimaju istaknuto mesto među TV nominacijama. Prednjače Naslednici (Succession) sa devet nominacija za nagrade, osam za glumce i još jednu za najbolju dramu. Imelda Stonton, Dominik Vest i Elizabet Debicki nominovani su za rad u seriji Kruna, koja je takođe u kategoriji za najbolju dramu.

Zlatni globusi i Oskari

Ceremonija dodele održaće se 7. januara, četiri dana pre početka glasanja za Oskare. Ipak, uticaj Zlatnih globusa na najprestižnije filmske nagrade je diskutabilan.

Prošle godine glavni dobitnici nagrada Holivudskog udruženja stranih novinara nisu slavili na dodeli Oskara. Nakon dugogodišnje saradnje organizatora dodele Zlatnih globusa sa kućom En-Bi-Si, ceremonija u januaru biće prva koju će prenositi američka mreža Si-Bi-Es.

Takođe, to će biti prva dodela nakon značajne reorganizacije ovog leta koja je dovela do raspuštanja Holivudskog udruženja stranih novinara. Udruženje stranih novinara u Holivudosnovano je 1944. godine kao način da se štampi na stranim jezicima omogući pristup zvezdama.

Dugo su ga pratile kontroverze koje su narušile njen kredibilitet, kao i skandali sa seksualnim napadima, bojkoti od strane publicista i optužbe o brojnim etičkim propustima koji uključuju moguće podmićivanje.

Udruženje se posebno našlo na meti kritika kada je 2021. otkriveno da među 91 članom sa pravom glasa nije bilo pripadnika crne rase. Udruženje je raspušteno, a nekada dobrotvorna organizacija postala je profitna kompanija, nakon što je prodata kompaniji „Dick Clark Productions“.

Oformljen je novi rukovodeći tim, a restrukturiranje bi trebalo da omogući veću odgovornost. Broj članova povećan je na 300 iz 75 zemalja. Za razliku od Bafte i Oskara, gde je filmskih radnika sa pravom glasa 6.000, odnosno 10.000, telo koje bira dobitnike Zlatnih globusa sastoji se od ljudi koji izveštavaju o filmu i TV sadržaju. 

U procesu odabira nominovanih za Zlatne globuse učestvovala je, to jest glasala je i Sandra Perović, glavna i odgovorna urednica Zabavnog programa Radio-televizije Srbije, televizijska autorka i filmska kritičarka.

Nominovani za najbolji (mjuzikl ili komedija):

Barbi
Poor Things
Američka fikcija
The Holdovers
May December
Vazduh

Nominovani za najbolji film (drama):

Openhajmer
Ubistva pod cvetnim mesecom

Maestro
Prošli životi
Zona interesovanja
Anatomija pada

Najbolji režiser:

Bredli Kuper (Maestro)
Greta Gervig (Barbi)
Jorgos Lantimos (Poor Things)
Kristofer Nolan (Openhajmer)
Martin Skorseze (Ubistva pod cvetnim mesecom)
Selin Song (Prošli životi)

rts.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti