Претрага
Претрага
Close this search box.

Zabrana Tik-toka prošla Kongres, zakon sutra na stolu Džoa Bajdena

Foto: Pixabay

Paket za nacionalnu bezbednost, koji uključuje i mere zabrane Tik-toka širom SAD, usvojen je velikom većinom glasova u američkom Senatu.

Nakon prošlonedeljnog glasanja u Predstavničkom domu, Senat SAD usvojio je sa 78 glasova „za“ i 18 „protiv“ set zakona o stranoj pomoći za Ukrajinu, Izrael i Tajvan, kao i Paket za nacionalnu bezbednost koji podrazumeva i zabranu Tik-toka.

Usvojeni zakoni sada su na putu za Belu kuću, a očekuje se da će ih predsednik Džo Bajden ratifikovati sutra.

Tik-tok ima više od 170 miliona korisnika u SAD, a po novom zakonu kineska kompanija „Bajtdens“ moraće da proda svoj udeo u društvenoj mreži.

Ukoliko to ne učini, Tik-toku će biti uskraćen pristup iz svih onlajn prodavnica aplikacija, a korisnici širom SAD neće moći da pristupe društvenoj mreži.

Za prodaju svog udela „Bajtdens“ će imati 270 dana, odnosno devet meseci.

Predsednik Džo Bajden moći će da produži rok za još tri meseca ukoliko bude potrebno više vremena za prodaju, što znači da bi zabrana Tik-toka mogla da usledi najkasnije za godinu dana.

Meru protiv Tik-toka podržala je ogromna većina senatora iz obe partije, koji tvrde da bi kineske vlasti mogle da u skladu sa domaćim zakonima nateraju „Bajtdens“ da preda sve podatke koje ima o 170 miliona korisnika u SAD.

Iz Tik-toka su više puta ponovili da nisu niti bi predali kineskim vlastima podatke korisnika iz inostranstva.

rts.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti