Претрага
Претрага
Close this search box.

ZAVRŠEN SASTANAK SIJA I ORBANA U PEKINGU: Jedna stvar KLJUČNA kako bi se okončao rusko-ukrajinski rat

Izvor: Facebook printscreen/Orbán Viktor

Orban je 5. jula boravio u takođe nenajavljenoj poseti Moksvi, gde se sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Mađarska veoma ceni mirovnu inicijativu Kine u vezi sa sukobom u Ukrajini, istakao je danas mađarski premijer Viktor Orban Orban u razgovoru sa kineskim predsednikom Si Đinpingom tokom svoje nenajavljene posete Pekingu.

Orban je rekao da je za Mađarsku od velike važnosti što se Kina zalaže da u svetu bude mir, a ne rat, prenosi portal Indeks.hu. Orban je na društvenim mrežama napisao da je Kina ključna sila u stvaranju uslova za mir u ratu između Rusije i Ukrajine i da je zato došao u Peking da se sastane sa Si Đinpingom, samo dva meseca nakon Sijeve zvanične posete Budimpešti.

Orban je istakao da, osim od zaraćenih strana, od odluke tri svetske sile, SAD, Evropske unije i Kine, zavisi kad će se završiti rusko-ukrajinski rat i da je zato, posle sastanaka sa stranama u sukobu, došao u Peking. Orban je danas stigao u Peking, a po dolasku je na Fejsbuku objavio fotografiju sa pekinškog aerodroma, uz objavu “Posle Kijeva i Moskve, stigli smo u Peking, treću stanicu mirovne misije”.

Poseta Orbana Pekingu nije bila najavljena, ali je po njegovom dolasku u Peking na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Kine objavljeno da će Orban danas boraviti u Kini i da će sa Si Đinpingom razgovarati o pitanjima od zajedničkog interesa.

Zvaničnici EU su povodom Orbanove posete Moskvi saopštili da on nema mandat da prestavlja EU u razgovorima sa Rusijom, dok je Orban istakao da Mađarska, kao predsedavajuća zemlja rotirajućeg presedništva EU, nema mandat da pregovara u ime Unije, ali da želi da napravi korake ka miru u Ukrajini. Mađarska je 1. jula preuzela predsedavanje EU.

Tanjug

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti