Претрага
Претрага
Close this search box.

JKP “Vodovod i kanalizacija” podseća potrošače: Zaštitite svoje vodomere od smrzavanja na vreme

Foto: RTV

Javno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ i ove godine na vreme podseća potrošače da zaštite svoje vodomere od smrzavanja i oštećenja. Najbolji način zaštite vodomera jeste toplotna izolacija mernog uređaja postavljanjem termoizolacionog materijala – stiropora, daske, staklene vune ili slame – preko njega. Takođe i poklopci na vodovodnim šahtovima treba da budu dobro zatvoreni i da se ne otvaraju na niskim temperaturama kako ne bi došlo do smrzavanja vodomera i vode u cevima. Treba povesti računa i o vodovodnim instalacijama i preventivno izvršiti toplotnu izolaciju cevi u prostorijama koje se manje ili uopšte ne greju.

Dvorišne česme bi trebalo isključiti, a spoljne vodovodne instalacije isprazniti ili preventivno i blagovremeno zaštititi.

U objektima u kojima nema potrošnje vode tokom zime, preporučuje se zatvaranje dotoka vode i ispuštanje vode iz instalacija, kako ne bi došlo do smrzavanja i pucanja mernog instrumenta i cevi.

Ukoliko se preduzmu sve neophodne mere, korisnici će izbeći prekide vodosnabdevanja u objektima koje su posledica havarija usled smrzavanja cevi i vodomera, kao i troškove njihove sanacije.

Potrošači koji imaju propisno izgrađena vodomerna okna ne treba da strahuju od smrzavanja vodomera jer su vodomeri u ovako izgrađenim oknima ispod zone smrzavanja i ukoliko je vodomerno okno poklopljeno, ne postoji opasnost od ovakve vrste oštećenja.

Iz ovog preduzeća apeluju na građane, da na vreme provere svoje unutrašnje instalacije i merne uređaje i time preduprede eventualne troškove uzrokovane pucanjem istih. Sve uočene kvarove na vodomeru građani mogu prijaviti našem Kontakt centru, besplatnim pozivom na broj 0800/333-021. Podsećamo još jednom da JKP „Vodovod i kanalizacija“ nije nadležno za sanaciju kvarova na unutrašnjim instalacijama, već je to isključiva obaveza samih potrošača.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti