Peta zgrada namenjena novosadskim naučnicima na Novom naselju

       
Foto: FONDUNS

Peta po redu stambena zgrada, namenjena zbrinjavanju mladih naučnika i umetnika u Novom Sadu, nići će u Ulici Stanoja Stanojevića na Novom naselju, gde se nalaze i četiri prethodno izgrađene zgrade iste namene.

Fondacija za rešavanje stambenih potreba mladih nastavnih i naučnih radnika i umetnika (FONDUNS) traži projektanta za zgradu od tri sprata, sa potkrovljem, ukupne površine 1.590 kvadrata.

Ove zgrade niču u nameri Univerziteta u Novom Sadu (osnivača Fondacije) da zaustavi, kako kaže, “evidentno prisutan odlazak mladih istraživača, naučnih radnika i nastavnika (tzv. odliv mozgova)”.

Fondaciju za rešavanje stambenih potreba mladih nastavnih i naučnih radnika i umetnika osnovao je 1999. gonine Univerzitet u Novom Sadu i Pokrajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj Vlade AP Vojvodine, u nameri da se zaustavi evidentno prisutan odlazak mladih istraživača, naučnih radnika i nastavnika (tzv. “odliv mozgova“).

Fondacija je do sada izgradila četiri stambene zgrade u Novom Sadu. Sve četiri zgrade su useljene nakon sprovedenih konkursa za raspodelu stanova. U pitanju su izuzetno kvalitetni mladi naučnici i nastavnici sa visokim naučno-istraživačkim referencama. Među naučnicima koji su svoje stambeno pitanje rešili uz pomoć Fondacije ima dobitnika nagrade “Dr Zoran Đinđić“, dobitnika Nagrade za najbolju tehnološku inovaciju Ministarstva prosvete i nauke RS, naučnika čiji su patenti prihvaćeni u svetu, najbolji astrofizičari, asistenti i docenti koji su doktorirali u inostranstvu, kao i istaknutih umetnika koji imaju veliki broj izložbi i nastupa u zemlji i širom sveta.

Peta zgrada bila je u planu još 2018. godine, ali do sada nije počela izgradnja. Zemljište je dato u namenu sredinom avgusta prošle godine. Poslednja zgrada je useljena 2015. godine.

Inače, ovaj tender za projektno-tehničku dokumentaciju otvoren je do 28. jula, a nakon toga će biti poznat projektant.

Izvor: 021

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments