Ako ne želite da palite rernu, prhke kore od belanaca možete kupiti gotove
Dolaze vam važni gosti i želite da ih impresionirate ili se vašim ukućanima jednostavno jede nešto slatko i lagano?
Onda je recept za delikatnu pavlova tortu savršen za vas.
Sa hrskavom i prhkom korom od belanaca i kremastim filom, posuta osvežavajućim kivijem, ova poslastica je prava rapsodija ukusa.
Šta je Pavlova?
Pavlova je desert od osušenog šama, odnosno umućenih belanaca sa šećerom, koji potiče iz Australije ili Novog Zelanda.
Elegantno jelo je nazvano po Ani Pavlovoj, ruskoj balerini. Sastoji se od hrskave kore, laganog fila i voća ili voćnog preliva.
Prhku koru od belanaca, odnosno puslicu, možete napraviti do tri dana unapred.
Ukoliko ne želite da palite rernu, uvek možete kupiti gotove pusla kore u prodavnici i jednostavno dodati umućenu pavlaku i voće.
Nafilujte pavlovu neposredno pre serviranja. Kivi možete zameniti drugim voćem, kao što su breskve ili bobice poput borovnica i malina.
Vreme pripreme:
- sat i po
Sastojci:
- 4 velika belanca
- 250 g belog šećera
- 2 kašičice kukuruznog skroba
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1 kašičica limunovog soka
- 500 ml slatke pavlake
- 6 kivija, oljuštenih i isečenih
Priprema:
1. Zagrejte rernu na 150 stepeni.
2. Obložite pleh papirom za pečenje, pa na njemu nacrtajte krug prečnika 22 cm.
3. Umutite belanca u staklenoj ili metalnoj posudi dok ne postanu čvrsta pena. Postepeno dodajte šećer, po jednu supenu kašiku i dobro umutite nakon svakog dodavanja. Mutite dok šam ne postane gust, beo i sjajan.
4. Nežno umešajte kukuruzni skrob, ekstrakt vanile i limunov sok.
5. Raširite smesu od belanaca po površini iscrtanog kruga, tako da se u sredini nalazi blago udubljenje, a ivice su izdignute. To će sprečiti kasnije slivanje fila sa kore.
6. Pecite u zagrejanoj rerni dok se šam ne isuši i dok ne izgleda šuplje, oko 1 sat vremena. Ne vadite koru dok se rerna ne ohladi.
7. Kada je kora ohlađena, na nju stavite umućenu slatku pavlaku i iseckane komade voća.
24sedam.rs