Foto: Vojvodina uživo kolaž/Pixabay/Wikipedija/
Fudbal se sa razlogom smatra „najvažnijom sporednom stvari na svetu“. Planetarno popularan, fudbal se igra na svim kontinentima i meridijanima. Broj vernih fanova meri se u milijardama.

Danas širom sveta postoje nebrojano mnogo klubova, od onih „top“ liga, pa sve do klubova u najnižim, amaterskim ligama, takozvanim „beton ligama“

Fudbal je sa decenijama evoluirao, a opet zadržao svoju suštinu. Sa njim su se rađali i umirali fudbalski klubovi. Klubovi su prestajali da postoje zbog finansijskih problema, bankrota, loših rezultata, ili su se fuzionisali sa drugim klubom i tako okončali svoje postojanje.

Ova je lista nekih od klubova, koji su bili popularni a više ne postoje:

Kijevo Verona (Italija)

Ovaj simpatičan italijanski klub osnovan je davne 1929. godine u predgrađu Verone Kjevu. Klub nije nikada imao zapažene rezultate, niti je igrao u najvišem rangu takmičenja Seriji A.

Foto: Printscreen/youtube

Zbog toga su ih mnogobrojniji navijači Helas Verone zadirkivali sa uzrečicom: „Kjevo će ući u Seriju A kad magarci polete!“. U istorijskoj sezoni ovog kluba magarci nisu poleteli, ali je Kjevo ušao u Seriu A. Domišljati navijači ovog kluba, odmah su sebi dali novi nadimak – „Leteći magarci“. U svojoj debitantskoj sezoni, klub je zauzeo 7. mesto i plasirao se u Kup UEFA. Tada je u prvom evropskom debiju, igrao protiv beogradske Crvene zvezde. Klub se u Seriji A zadržao do 2007. godine, kada odlazi u drugu ligu. Konačno, zbog finasijskih problema klub prestaje da postoji 2021. godine.

 FK Parma (Italija)

Još jedan popularan klub sa „čizme“ doživeo je tužnu sudbinu. Popularne „mlekadžije“ iz Parme bili su standardan prvoligaš tokom 90tih godina. Iako je klub osnovan 1913. godine, prvi put debituje u najvišem rangu 1990.

Foto: Printscreen

Klub u toj dekadi beleži značajne rezultate: osvaja tri puta Kup italije, Kup kupova u Evropi, zatim Evropski Superkup i Kup UEFA 2 puta. Fudbalski sladokusci, koji su pratili Seriju A 90tih godina, dobro pamte kakav tim je tada Parma imala: Hernan Krespo, Paolo Vanoli, Đanluiđu Bufon, Huan Sebastian Veron, Lilian Tiram, Fabio Kanavaro, Dijego Fuzer, Alan Bogosian, Adriano, Pavel Nedved, Sensini i Bađo, samo su neki od sjajnih fudbalera koji su igrali u ovom klubu.

Crni dani za klub nastupili su od 2003. godine i bankrota najvećeg sponzora „Parmalata“. Klub je zbog ogromne finansijske krize ispao u najniži rang takmičenja, da bi 2015. godine konačno prestao da postoji. Umesto njega osnovan je novi – Parma Kalčo 1913, koji nije imao zapaženih rezultata…

Austrija Salcburg (Austrija) 

Klub je bio osnovan 1933. godine, a kasnije je promenio ime u Red Bul Salzburg. Međutim, 2005. godine klub je bio prodat austrijskoj kompaniji Red Bul i prestao je postojati u originalnom obliku. Navijači su osnovali novi klub pod imenom SV Austria Salzburg. Danas je ovaj klub oličenja onoga što se naziva „Moderni fudbal“- bezlični klub bez strasti i pravih navijača, gde je profit na prvom mestu.

Los Anđeles Asteks (SAD)

Iako je klub postojao samo 8 godina, treba napomenuti da je u jednom trenutku, njegov suvlasnik bio Elton Džon. U klubu su igrale jedne od najvećih zvezdi fudbala svih vremena, Džordž Best i Johan Krojf!

Foto: Printscreen/youtube
Nju Jork Kosmos (SAD)

Klub koji je nastao 197o godine postojao je samo dekadu i po, odnosno ugašen je 1985. godine. Klub je ostao upamćen po dva velemajstora koja su igrala za njega – Franc Bekenbauer i jedan od najvećih igrača svih vremena Pele! Peletov ugovor je u trenutku njegovog prelaska u Nju Jork Kosmos, bio najveći u istoriji!

FK Rendžers (Škotska)

Pitate se zašto je Rendžers na ovoj listi, kada klub i dalje igra? To je zato što je klub pretrpeo finansijski debakl 2012. godine i proglasio bankrot. Klub je izbačen u najniži rang takmičenja, a zatim krenuo od nule.

FK Basel 1893 (Švajcarska)

ovaj klub je bio osnovan 1893. godine u Baselu, Švajcarska. Međutim, 2021. godine klub je saopštio da će prestati s radom zbog finansijskih problema.

vojvodinauživo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments