Претрага
Претрага
Close this search box.

(FOTO) ONI SU SPORTSKA SILA SRBIJE: Služe državi i narodu i na sportskom bojištu!

sport.mod.gov.rs

Sportisti Vojske Srbije do sada osvojili 28 zlatnih, 26 srebrnih i 29 bronzanih medalja

Proteklih dana tema broj jedan je Evropsko prvenstvo u fudbalu, pa tako nekako ispod radara prolaze svi drugi sportski uspesi. Naročito ako se radi o specifičnim sportistima, kakvi su oni koji potiču iz redova Vojske Srbije.

Naime, vojna muška reprezentacija Srbije osvojila je drugo mesto na 3. CISM Svetskom vojnom prvenstvu u basketu 3×3, održanom u Novom Sadu.

Ali ovo je samo jedan u nizu sportskih uspeha naše vojske. Međutim, veliki broj ljudi zapravo i ne zna da postoji Međunarodni savet za vojne sportove (CISM) koji čine sportisti čak 140 država članica sa pet kontinenata.

Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

Republika Srbija je punopravna članica u CISM-u od prijema državne zajednice “Srbija i Crna Gora” na “58. Generalnoj skupštini i Kongresu CISM” 2003. godine u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

I u tom periodu naša delegacija je uspela da realizuje čak 162 sportske manifestacije.

– Najznačajnija sportska takmičenja na kojima su pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije učestvovali bila su: “3., 4., 5., 6. i 7. letnje svetske vojne igre”; “1, 2. i 3. zimske svetske vojne igre”; “1. kadetske svetske vojne igre” i brojna svetska, evropska i regionalna vojna prvenstva u skijanju, atletici, orijentiringu, maratonu, triatlonu, vojnom pentatlonu, streljaštvu, džudou, jedrenju, futsalu i padobranstvu – objašnjeno je na portalu Delegacije Srbije pri CISM.

A da su naši vojnici uspešni i kao sportisti pokazuje to da smo na na 103 takmičenja osvojili ukupno 83 sportska odličja i to 19 svetskih, dve evropske i 62 regionalne medalje.

sport.mod.gov.rs

I da stvar bude zanimljivija razlike između broja zlatnih, srebrnih i bronzanih su veoma male.

Tako zlatnih imam 28, srebrnih 26 i bronzanih 29.

Što se tiče najvećih uspeha, njih su ostvarili Mladen Tepavčević u plivanju (1. i 3. mesto na 3. Svetskim vojnim igrama u Italiji 2003. godine), muška ekipa u alpskom skijanju (3. mesto u slalomu na 1. Zimskim svetskim vojnim igrama u Italiji 2010. godine), ženska ekipa u alpskom skijanju (3. mesto u veleslalomu na 53. Svetskom vojnom prvenstvu u skijanju u Švedskoj 2015. godine), ženska ekipa u maratonu (3. mesto na 47. Svetskom vojnom prvenstvu u Italiji 2016. godine i 2. mesto na 50. Svetskom vojnom prvenstvu u Libanu 2018. godine), Anja Obradović u džudou (2. mesto na 38. Svetskom vojnom prvenstvu u Brazilu 2018. godine), Aleksandar Kukolj u džudou (3. mesto na 38. Svetskom vojnom prvenstvu u Brazilu 2018. godine), Vesna Rakić u džudou (3. mesto na 38. Svetskom vojnom prvenstvu u Brazilu 2018. godine), Mate Nemeš u rvanju (3. mesto na 7. Svetskim vojnim igrama u Kini 2019. godine), Viktor Nemeš u rvanju (3. mesto na 7. Svetskim vojnim igrama u Kini 2019. godine) i Sanja Vukašinović u streljaštvu (3. mesto na 7. Svetskim vojnim igrama u Kini 2019. godine).

Ali naši vojnici ne idu samo da se takmiče po inostranstvu, jer se veliki broj nadmetanja odigrao i u našoj zemlji.

Tako je Srbija bila domaćin “Evropske konferencija CISM” 2008. godine, “42. svetskog vojnog prvenstva u maratonu” 2009. godine, “Strategijskog seminara CISM 2010. godine” i “55. svetskog vojnog prvenstva u krosu” 2013. godine.

 – Poseban značaj ima regionalna aktivnost “CISM – FIFA Futsal Cup”, koju je inicirala Delegacija Republike Srbije pri CISM, s ciljem jačanja saradnje, poverenja i pomirenja između oružanih snaga zemalja u nekada ratom zahvaćenom regionu. Ova inicijativa, podržana je lično od strane Generalnog sekretara CISM i tradicionalno se organizuje počev od 2009. godine, uz učešće svih šest bivših republika SFRJ. Delegacija Republike Srbije pri CISM pokrenula je realizaciju projekta CISM Čelendž kup u planinskom trčanju koji je započet 2010. godine i do sada je realizovano deset takmičenja – naglašava se na sajtu.

Dakle, naša vojska je ne samo cenjena na sportskom bojištu već i kao organizator i inicijator sportskih dešavanja u okviru organizacije.

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti