Претрага
Претрага
Close this search box.

Rusi dobili dozvolu za učešće na Olimpijskim igrama u Parizu

Teniseri Rusije i Belorusije moći će da se takmiče na Olimpijskim igrama 2024. bez obaveze da igraju za nacionalni tim, saopštila je Međunarodna teniska federacija (ITF).

– Međunarodni olimpijski komitet i Međunarodni paraolimpijski komitet dozvoliće kvalifikovanim sportistima sa ruskim i beloruskim pasošima da učestvuju na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. kao pojedinačni neutralni sportisti (AIN) i na Paraolimpijskim igrama kao neutralni paraolimpijski sportisti (NPA) – navodi se na sajtu ITF.

U saopštenju se dodaje da će teniserima iz ovih zemalja biti dozvoljeno da učestvuju na olimpijskim i paraolimpijskim teniskim takmičenjima u individualnom i neutralnom svojstvu pod uslovom da budu u skladu sa principima MOK AIN i principima Upravnog odbora Međunarodnog paraolimpijskog komiteta (IPC).

FOTO: Tanjug/AP

– Neutralni sportisti će morati da ispune principe selekcije i uslove podobnosti navedene u važećim pravilima ITF-a – navodi se u saopštenju.

ITF napominje da će konačne liste tenisera za nastup na Olimpijskim igrama 2024. dostaviti Međunarodnom olimpijskom komitetu.

Biro MOK-a, koji razmatra prijem „neutralnih“ sportista, mora da utvrdi da li sportisti na ITF listi ispunjavaju kriterijume neutralnosti pre nego što im dozvoli da se takmiče na Olimpijskim igrama.

– Odluka ITF-a je u skladu sa odlukom većine međunarodnih federacija u vezi sa pojedinačnim takmičenjima i sportistima koji učestvuju na Igrama u Parizu 2024. ovog leta – napominje se u saopštenju.

Novosti

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti