Претрага
Претрага
Close this search box.

AKO STE U POTRAZI ZA NEKRETNINOM OVI SAVETI ĆE POMOĆI Evo kome se vraća PDV, a za majke koje kupuju stan situacija je malo drugačija

Foto: Screenshot Prva TV

Ako ste u potrazi za kupovinom prve nekretnine, sve zanima kada se vraća PDV prilikom kupovine, a on zavisi od slučaja do slučaja. Milić Đoković, stručnjak za nekretnine i procenitelj, ističe za Prvu televiziju, da se za kupovinu prvog stana može dobiti povrat PDV-a, ali da se on vraća samo pod uslovom da je već plaćen.

-Ako nemate nekretninu do 2006. godine, imate pravo na povrat na 40 kvadrata što se sebe tiče i svakog čalana po 15 kvadrata. Nemojte da nekoga oštetite ako kupujete stan od 67 kvadrata, imate jednodete, nemojte zbog sedam kvadrata da ograničite da kad ono bude kupovalo da gubi svojih 40 kvadrata. Povrat PDV-a je 10 posto na nominalnu cenu i vraća se od 30 do 45 dana od plaćanja.

Kada majke kupuju prvi stan, uz subvencije države, tu je situacija malo komplikovanija, kaže Đoković.

– Vraća se PDV na deo koji se ne subvencioniše. To je obično kupovina stanova u staroj gradnji i tu je slučaj ne plaćanja poreza, akovam je prvi stan ne plaćate porez. Ako kupujete stan u novoj gradnji vraća vam se 10 posto- istakao je stručnjak za nekretnine.

nsuzivo.rs

Tagovi:

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Драган Менаџер
01.04.2024 19:54

Није “до 2006-е”, већ “од 1.1.2006-е”, дакле ако сте имали некретнину и продали је у Децембру 2005.год. имате могућност да остварите поврат ПДВ-а или ослобађање од Пореза на пренос.

Gost
angie
02.04.2024 12:55

Odlicno, bas sam u procesu razgledanja stanova, raspitacu se kod agenata iz solis-a o povratu PDV-a.

Povezane vesti