Претрага
Претрага
Close this search box.

ANĐEOSKO INVESTIRANJE Saša Popović, suosnivač novosadske kompanije “Vega IT”, jedan je od ANĐELA, a evo kako i pomažu DOMAĆIM STARTAP SISTEMIMA (FOTO)

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić/Screenshot RTS1/Ilustracija

Anđeosko investiranje predstavlja podsticaj domaćem startap ekosistemu. Značaj doprinos tome predstavila je i Mreža poslovnih anđela, koja je od svog osnivanja, 2022. godine, uložila milion evra u 10 domaćih startapa.

Saša Popović, suosnivač i direktor “Vega IT” kompanije i predsednik upravnog odbora “Digitalne Srbije”, istakao je za “Jutarnji program”, na RTS1, da su anđeli pojedinci koji ulažu u rane faze mladih inovativnih kompanija koje imaju potencijal za rastom.

-Mi smo unutar incijative oformili grupu, koja sada broji preko 50 članova i unutar nje ima nekoga koji znaju nešto što mi ne znamo. Mogu da znaju nešto o konkretnom sektoru, pa se konsultujemo i razumemo koliki je potencijal određenih startapova.

Popovića je motivisalo da postaneo anđeo investitor jer se ulaganjem u vrlo ranu fazu startapa može očekivati i veća zarada, a osim toga to je način da se diverzifikuju ulaganja.

Foto: Screenshot RTS1

-Zanimljivo mi je da pomognem startapu u našoj zemlji. Verujem da je za prosperitet naše zemlje važno ulaganje u preduzetništvo, a posebno ako će zadržati intelektualna prava u našoj zemlji. Anđeli mogu da pomognu u svakom riziku, jer su prošli kroz različite situacije. To je velika vrednost za osnivače startapa- reči su sagovornika RTS1.

Kako bi im anđeli pomogli, važno je da se vidi da osnivači startapa poznaju sektor u kojem rade i da imaju ranija iskustva u njemu.

-Želja nam je da bude što više anđela u Srbiji, jer smo videli da je u ranim fazama potreban pristup kapitalu. Edukacija je takođe važna. Unutar inicijative dolaze nam predavači iz inostranstva koji sa nama dele iskustva i znanja. Kada je 2024. godina u pitanju, ja sam umereni optimista, s jedne strane imamo anđele, postoje fondovi koji dolaze u Srbiju i investiranju, a s druge strane i dalje ekonomska situacija na globalnom niovu nije idealna. Očekujem da bude inevsticija, ali ne previše, nego neki umereni broj- ocenjuje novosadski direktor.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti