Претрага
Претрага
Close this search box.

APEL RODITELJIMA PRED VASKRS: Kunići nisu igračke i ne kupuju se “da se dete malo igra” – 95 odsto zečeva kupljenih za Vaskrs NE DOŽIVI PRVI ROĐENDAN

Foto: Pexels

Pred Vaskrs roditelji i rodbina često dobiju ideju da obraduju svoje mališane nekom od životinjica, a najčešće je to simbolično zec, koji nakon što praznična euforija prođe, neretko deci više ne bude zanimljiv, te biva zanemaren, a često i ugrožen.

Udruženje za zaštitu životinja Novi Sad – SPANS prenelo je apel Udruženja zečeva i Udruženja dobrovoljaca šargarepe u kojem je istaknuto da najveći deo zečeva koji su kupljeni za Vaskrs, uginu nakon praznika.

– Ako ste razmišljali da za Vaskrs nabavite svom dvonožnom blagu zeca „da se dete igra“, nećete ga dobiti od Udruženja zečeva i Udruženja dobrovoljaca šargarepe.

Kao i svake godine, Udruženja tokom Vaskrsa prave pauzu od udomljavanja zečeva. Ove godine je to od 17. marta do Vaskršnjeg ponedeljka. Na kraju krajeva, nikada ne treba dati detetu kućne ljubimce da se igra sa njima, jer kućni ljubimci nisu igračke. Plišani jesu.

Deca ne znaju i ne mare za zečeve, jer nisu ništa manje zahtevni od pasa i mačaka. Zato svake godine posle Vaskrsa i kada se deca igraju, roditelji ne brinu o njima, već ih izbacuju. Verovatno misle da će to zec preživeti jer svuda ima trave za jelo. Zato 95 odsto kupljenih zečeva za Uskrs ne doživi svoj prvi rođendan – bili su jasni iz pomenutih udruženja.

Foto: Printscreen/Facebook/Psi laju, a karavane prolaze

Kako su dalje istakli, na ulici, na parkingu, u parku ili u prirodi, zečevi su osuđeni su na smrt. S obzirom da su rođeni u zatočeništvu, ne znaju šta da jedu ni gde da se sakriju. Prežive samo do 48 sati, a veliki talas napuštanja zečeva dešava se i uoči godišnjih praznika.

– Imati zeca uopšte nije lako. Kod zečeva u genima se krije bolest, jer takve zečeve grupa izbacuje da bi sačuvala zdravlje ostalih. Kada bolest postane vidljiva, često je prekasno za lečenje.

Ponekad ljudi ne razumeju zašto je zec umro kada je bio srećan i zdrav. Ne, nije bio zdrav, samo je krio svoju bolest do poslednjeg trenutka. Nažalost, nema mnogo veterinara koji znaju da leče kuniće i zečeve – napominju oni u apelu i dodaju:

Foto: Pexels

Da bi zec ostao zdrav, potrebno je da znate kako da se dobro brinete o njemu.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti