Претрага
Претрага
Close this search box.

AUTORSKI TEKST PREDSEDNIKA NARODNE REPUBLIKE KINE SI ĐINPINGA ZA „POLITIKU”: Neka svetlost našeg čeličnog prijateljstva zasija na putu saradnje Kine i Srbije

Foto: Privatna arhiva

Kad se bliži leto, sve biljke cvetaju. U ovo doba puno nade, na poziv predsednika Aleksandra Vučića boraviću u državnoj poseti Republici Srbiji. Ovo će biti moja druga poseta vašoj zemlji, zemlji lepote i legendi, kao predsednika Narodne Republike Kine. Prijateljske scene tokom moje poslednje posete Srbiji pre 8 godina su još uvek živopisne u mom umu, a u proteklih 8 godina bliska saradnja dve strane već je postigla plodne rezultate. Radujem se susretu s predsednikom Vučićem i drugim srpskim rukovodiocima i prijateljima da zajedno razgovaramo o našem prijateljstvu, planiramo saradnju i ubrizgamo novu vitalnost u čelično prijateljstvo Kine i Srbije.

Uvek je postojao afinitet između naroda Kine i Srbije uprkos velikoj udaljenosti među nama. Tokom gorkog Antifašističkog rata i u periodu sopstvene državne izgradnje prošlog veka, narodi dveju zemalja su stekli snažno prijateljstvo koje se proteže kroz vreme i prostor. Usred tekuće transformacije sveta neviđene u jednom veku, međusobna podrška dve strane je čvršća, uzajamno korisna saradnja je bliža, dok su naše razmene i međusobno učenje sadržajniji. Bez obzira na to kakve bile promene međunarodne situacije, Kina i Srbija ostaju pravi prijatelji i dobri partneri. Naše čelično prijateljstvo neprekidno jača, čime je postavilo primer za saradnju između država i naroda.

Naše dve zemlje su se uvek međusobno poštovale i verovale jedna drugoj. Predsednik Vučić i ja smo razvili dobar radni odnos preko naših susreta, telefonskih razgovora i razmena pisama. Dve zemlje održavaju blisku saradnju na svim nivoima i u svim oblastima. Obe strane u potpunosti razumeju i poštuju izbor sopstvenog naroda za razvojni put, zalažu se za princip pravde i pravičnosti, čvrsto međusobno podržavaju suštinske interese od najveće važnosti za nas. Održavali smo blisku i glatku koordinaciju i saradnju u bilateralnim i multilateralnim oblastima. Sveobuhvatno strateško partnerstvo dveju zemalja se neprekidno produbljuje sa opipljivim rezultatima.

Naše dve zemlje su ostale posvećene obostranoj koristi. Srbija je prvi partner slobodne trgovine Kine u Centralnoj i Istočnoj Evropi. Prošle godine Kina je bila najveći izvor stranih investicija i drugi najveći trgovinski partner Srbije. Dinamična saradnja dve strane u oblasti privrede i trgovine, industrijskih lanaca i izgradnje infrastrukture daje veliki podsticaj sopstvenom procesu modernizacije dveju zemalja. Železara Smederevo HBIS, koju sam posetio 2016. godine, već je jedan od tri najveća izvoznika Srbije. Srpski poljoprivredni i prehrambeni proizvodi kao što su med, crveno vino, govedina i jagnjetina veoma se sviđaju kineskim potrošačima.

Naše dve zemlje su uvek pomagale jedna drugoj. Nakon izbijanja pandemije kovida 19 imao sam dva telefonska razgovora s predsednikom Vučićem i postigli smo važne konsenzuse o saradnji u borbi protiv pandemije. Kineska strana je pružila pomoć i prioritetno obezbedila više kontingenata zaštitnih i medicinskih sredstava, te uputila medicinske stručnjake u Srbiju. Srpska strana je pružila kineskoj strani potpunu podršku u realizaciji programa „Prolećna klica” sa ciljem da vakciniše kineske državljane koji žive i rade u Srbiji. Nevladine organizacije u Srbiji su spontano donirale maske i druga sredstva kineskim građanima. Naša međusobna podrška u izazovnim trenucima svedočanstvo je o našem neprocenjivom bratskom prijateljstvu.

Naše dve zemlje su uvek učile jedna od druge. Kina i Srbija se zalažu za sreću naroda i prosperitet države, aktivno razmenjuju iskustva o upravljanju državom i jačaju saradnju političkih partija. Dva naroda gaje veoma prijatna osećanja jedan prema drugom, koja su osvedočena dinamičnim kulturnim, sportskim, turističkim i međuljudskim razmenama. Srpska košarkaška zvezda Nikola Jokić je podržavao košarkaše koji igraju na ruralnim košarkaškim utakmicama. Sporazum o ukidanju viza za nosioce običnih pasoša zaključen između naše dve zemlje je pružio olakšice za međuljudsku razmenu i bilateralnu saradnju.

Kineska izreka kaže „prijatelji su oni koji isto misle”, dok Srbi kažu „prijatelji su najveće blago u životu”. Kinesko-srpske dugotrajne prijateljske razmene i uzajamno korisna saradnja dve strane potpuno ukazuju da su neprekidno produbljenje i razvoj odnosa dve zemlje u skladu sa istorijskim trendom i temeljnim interesima naroda, doprinoseći zajedničkom napretku obe strane. Na novom putu i u novoj eri, dalji razvoj kinesko-srpskog sveobuhvatnog strateškog partnerstva uživa veliki potencijal. Spreman sam da putem ove posete i zajedno sa srpskom stranom ulažem stvarne napore da posvećeno promovišemo kinesko-srpsko čelično prijateljstvo, doprinosimo boljitku oba naroda, da unapređujemo svetski mir i razvoj, kao i zajedno promovišemo izgradnju društva sa zajedničkom budućnošću za čovečanstvo.

Treba da dosledno budemo dobri prijatelji koji se međusobno iskreno tretiraju. Kina i Srbija će dalje produbiti i proširiti sveobuhvatno strateško partnerstvo. Dve strane krenuće neprekidno duž puta uzajamnog razumevanja, poverenja, podržavanja i pomaganja, nastaviće da čvrsto podržavaju jedna drugu u važnim pitanjima od vitalnog interesa i izuzetnog značaja. Kina poštuje i podržava izbor naroda Srbije za razvojni put, podržava napore koje je Srbija uložila u očuvanje nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, suprotstavljajući se mešanju bilo koje sile u srpske unutrašnje poslove.

Treba da dosledno budemo dobri partneri u saradnji i zajedničkoj pobedi. Kina nastoji da unapređuje modernizaciju u svakom pogledu putem visokokvalitetnog razvoja, kao i da ubrzano razvija novokvalitetne proizvodne snage. Poslednjih godina Srbija beleži izvanredna dostignuća ekonomskog i društvenog razvoja. Kina i Srbija treba da potpuno iskoriste potencijal uzajamno korisne saradnje, da realizuju Srednjoročni akcioni plan zajedničke izgradnje „Pojasa i puta”, da nastoje da ostvaruju više simboličnih projekata, da proširuju saradnju u oblastima u nastajanju kao što su naučna i tehnološka inovacija, napredna proizvodnja, zelena energija, digitalna privreda, veštačka inteligencija itd., da zajedno dele razvojne šanse i kreiraju svetlu budućnost.

Treba da dosledno igramo uzornu ulogu u unapređenju pravde i pravičnosti. Kao čelični prijatelji i čuvari svetskog mira, Kina i Srbija imaju slične stavove o mnogim važnim međunarodnim i regionalnim pitanjima. Suočavajući se s međunarodnom situacijom isprepletenom promenama i turbulencijama, treba da kontinuirano jačamo koordinaciju u međunarodnim organizacijama kao što su Ujedinjene nacije i druge, da se zajedno zalažemo za ravnopravan i uređen multipolarni svet i univerzalno korisnu i inkluzivnu ekonomsku globalizaciju, zajedno praktikujemo pravi multilateralizam, kao i da se posvećujemo očuvanju svetskog mira i stabilnosti i međunarodne pravde i pravičnosti.

Treba da dosledno jačamo povezanost u srcima naroda. Kinesko-srpsko čelično prijateljstvo je kaljeno na krvi i vatri, tako da jače zrači novim sjajem u novoj eri. Treba da kontinuirano stvaramo trodimenzionalan i raznovrstan obrazac međuljudske razmene i lokalne saradnje, dobro iskoristimo efekte „bezviznog režima plus direktni letovi” i ulogu uzajamnog uspostavljanja kulturnih centara, jačamo saradnju u oblastima obrazovanja, sporta, kulture, turizma itd., kao i da kreiramo više šanse za mlade kako bismo prenosili kinesko-srpsko prijateljstvo s kolena na koleno.

Pre 25 godina NATO je flagrantno bombardovao ambasadu Kine u Saveznoj Republici Jugoslaviji, ubivši 3 kineska novinara, i to su Šao Junhuan, Sju Singhu i njegova supruga Džu Jing. Ovo nikada ne smemo zaboraviti. Kineski narod ceni mir, ali nikad neće dozvoliti da se ponovi istorijska tragedija. Prijateljstvo Kine i Srbije, koje je natopljeno zajednički prolivenom krvlju dva naroda, postalo je zajedničko sećanje dva naroda i ohrabriće obe strane da zajedno krenu krupnim koracima napred.

Dok se osvrćemo na put koji su naše dve zemlje zajedno prošle, još očekujemo obećavajuću budućnost kojoj zajedno težimo. Stojeći na novoj istorijskoj polaznoj tački, spremni smo da zajedno sa srpskim prijateljima izgradimo zajednicu Kine i Srbije sa zajedničkom budućnošću u novoj eri. Prolećno cveće će se jednog dana pretvoriti u jesenje plodove, a drvo kinesko-srpskog prijateljstva će se razviti tako da bude visoko i jako, kao i doneti više plodnih rezultata koji doprinose boljitku oba naroda. To je ono što zajedno očekujemo i čemu želimo da svedočimo.

Si Đinping

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
SNS Uzivo
07.05.2024 08:29

Sta bi prosecan bednik iz Srbije dao da ima jednog ovakvog predsednika za predmet obozavanja… 🙂

Last edited 23 Dana Ranije by SNS Uzivo

Povezane vesti