Bolnicama donirano 300 aparata za merenje pritiska

       

Bolnicama u Srbiji biće donirano 300 aparata za merenje krvnog pritiska, a Kliničko – bolnički centar “Zvezdara” prva je zdravstvena ustanova koja je danas dobila aparate.

Aparati za merenje krvnog pritiska donacija su Fondacije Hemofarm, koja je zajedno sa Ministarstvom zdravlja i Institutom za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” pokrenula akciju “Ne dozvoli da opukne”, u cilju podsticanja ljudi da redovno kontrolišu krvni pritisak i tako preventiraju brojne bolesti.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je povišen krvni pritisak najmasovnija bolest današnjice. Procene su da u svetu taj zdravstveni problem ima dve milijarde ljudi, a da većina njih to i ne zna.

Kao najčešće komplikacije nelečenog krvnog pritiska on je naveo infarkt srca, infarkt mozga, problemi sa bubrezima, očima.

Kampanja “Ne dozvoli da pukne” započeta je sredinom aprila, kada su se na dve lokacije u Beogradu pojavile velike, crvene, zaglavljene lopte.  U okviru 31. Beogradskog maratona, na početku Trke zadovoljstva, u organizaciji Kompanije Hemofarm pušteno je 6.639 crvenih balona za sve one koji su tokom prošle godine izgubili život od direktnih posledica povišenog krvnog pritiska.

Tokom kampanje obezbeđeno je i besplatno merenje krvnog pritiska u više od 90 zdravstvenih ustanova širom zemlje u okviru preventivnih pregleda koje organizuje Ministarstvo zdravlja.

Građani će imati priliku da i ovog vikenda na centralnim gradskim lokacijama u Nišu, Leskovcu, Kragujevcu, Kraljevu, Vršcu, Šapcu i Požarevcu prekontrolišu svoj krvni pritisak.

Izvor: Tanjug

Komentari: