U toku je vanredno obraćanje premijerke Srbije Ane Brnabić. Ona je rekla da će danas na sednici biti iznet predlog da se zabrani publika na utakmicama, a govorila je da još ne može da se donese odluka o zatvaranju škola, vrtića i fakulteta. 

“U ovom trenutku to bi bilo kontraproduktivno jer se ne bi moglo garantovati da će deca sedeti kod kuće u izolaciji. Time ne bismo ništa pozitivno ili pametno učinili”, rekla je Brnabić.

“Imamo sastanka da se nastava emituje preko RTS-a, preko digitalnih platformi i mi ćemo biti spremni za to. Razumemo paniku i svu zabrinutost, ali najpametnije što možemo da uradimo jeste da poslušamo struku”, dodala je Brnabić i rekla da će Vlada Srbije nastaviti da kupuje svaki dan.

“Jednostavno, mi nemamo situaciju porasta respiratornih infekcija u značajnom nivou u školi, što znači da nema ni prenošenja. Pošto radimo na medicini zasnovanoj na dokazima i kako smo prešli na dnevni nadzor u Beogradu, u trenutku kada se sam grip povukao u Beogradu, imaćemo situaciju da pratimo registraciju korona virusa u narednom periodu. Zatvaranje škola bi moralo da traje dosta dugo, ako hoćemo neki efekat. Teško je držati mlade ljude u izolaciji mesec i po dana”, rekao je epidemiolog Predrag Kon.

“Relativno imamo mirnu situaciju. Sve mere koje preduzimamo imaće efekta. Ukoliko dođe do naglog porasta obolelih, reagovaćemo zatvaranjem škola. Ne može osoba koja je imala konktakta sa konktaktom biti zarazna, prema tome, taj strah nije racionalan i važno je da ga kontrolišemo. Strah roditelja razumem i ne spavam zbog toga. Najteže je pravovremeno doneti odluku o zatvaranju škola i ukoliko budemo imali pokazatelje da je takva odluka svrsishodna, nećemo oklevati da je donesemo”, dodao je Kon.

Kako je istakao Kon, deca ne prenose ovaj virus.

Ranije danas premijerka je rekla da je u toku testiranje sistema za nastavu od kuće, ukoliko u jednom trenutku struka bude rekla da škole treba da se zatvore zbog novog korona virusa.

Rano jutros Brnabić je imala sastanak sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem i njegovim timom, na kojem je bilo reči o tome da se krene u testiranje sistema učenja na daljinu i otklone eventualne smetnje.

“Mi od 2017. godine radimo na uvođenju digitalnih nastavnih sadržaja, digitalnih udžbenika i učionica u sve škole u Srbiji. Krenućemo u testiranje da vidimo kako sistem funkcioniše i da otklonimo sve eventualne smetnje”, rekla je Brnabić.

Izvor: Telegraf

3 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Milosava
13/03/2020 12:46

Ali i ti prosvetni radnici putuju na posao, vecina javnim prevozom. Oni su na taj nacin takodje ugrozeni. Roditelji koji dovode decu u vrtice takodje mogu biti zarazeni ili prenosioci. Ako se i nastavnici zaraze, ko ce onda da radi po skolama?

Boki NS
13/03/2020 13:05

ne treba decu slati u skolu nek idu ti ministri sto svoje dupe cuvaju u kancelarijama
a kazu deca su imuna jeste ali deca jako lako prenose na starije osobe jedina smo zemlja sto skole ne zatvara strasno

Nije bitno
13/03/2020 16:23

Ne mozes garantovati da ce deca biti kuci ali samim tim sto idu u skolu je jos gore jer onda sigurno nece biti kod kuce sto je jos gore i bolest se mozda ne vidi kod mladih ali je oni prenose tako da malo razmislite nismo mi jedini pametni pa da ne zatvorimo skole ki smo jedini glupi sto su skole otvorene