Претрага
Претрага
Close this search box.

Brnabić uputila pismo članicama Parlamentarne skupštine NATO: Pridruženo članstvo Prištine bilo bi nagrada za nasilje nad Srbima!

Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Ana Brnabić uputila je pismo šefovima svih delegacija članica i pridruženih članica u Parlamentarnoj skupštini NATO, koja se sastaje ovog vikenda u Sofiji, u kojem je ukazano da bi dodeljivanje statusa pridruženog člana tzv Skupštini Kosova neupitno predstavljalo nagradu za Prištinu koja kontinuirano vrši nasilje i sistemsku diskriminaciju nad Srbima na KiM, kao i za opstruisanje Briselskog dijaloga.

U pismu se posebno skreće pažnja na sveprisutno nasilje i otvorenu sistemsku, sistematičnu i kontinuiranu diskriminaciju nad Srbima na Kosovu i Metohiji, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Istaknuto je da je nekažnjivost za masovne etnički motivisane napade na Srbe i nealbansko stanovništvo, Srpsku pravoslavnu crkvu i imovinu postala uobičajeni i podrazumevajući način života na prostoru Kosova i Metohije.

Međunarodnoj zajednici poznata sramna činjenica o ZSO

Dobro planirani, kontinuirani, sistematski i široko rasprostranjeni etnički motivisani napadi na srpsko civilno stanovništvo i imovinu od strane privremenih institucija samouprave u autonomnoj pokrajini Kosova i Metohije, kao i prištinsko namerno stvaranje nepodnošljivih uslova života za Srbe i nealbansko stanovništvo na tom prostoru, samo su za proteklih godinu dana rezultirali napuštanjem Kosova i Metohije više od 15 odsto srpskog stanovništva.

Pored toga, čitavoj međunarodnoj zajednici je i više nego dobro poznata sramna činjenica da više od 11 godina Priština odbija da formira Zajednicu srpskih opština, dodaje se.

Kosovo i Metohija je, shodno važećoj i pravno obavezujućoj Rezoluciji SB UN 1244 (1999), kako se ističe, pokrajina u sastavu Republike Srbije pod privremenom upravom misije Ujedinjenih nacija, a ne posebna država. Iz Rezolucije SB UN 1244 proizilazi da takav status ostaje na snazi dokle je na snazi sama Rezolucija i kao takva obavezujuća je za sve zemlje članice UN.

Štaviše, tzv. Kosovo ne samo da nije članica Ujedinjenih nacija, već i većina država članica Ujedinjenih nacija ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Kosova, uključujući i zemlje članice Parlamentarne skupštine NATO.

Podseća se da 109 država članica Ujedinjenih nacija ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Kosova, dok je tokom poslednjih nekoliko godina 28 država povuklo svoje priznanje.

Ukazano je da bi dodeljivanje pridruženog statusa tzv. Skupštini Kosova neupitno predstavljalo davanje “nagrade” navedenom ponašanju Prištine, koja čini sve što je u njenoj moći da opstruiše dijalog Beograda i Prištine i da ne ispuni svoje obaveze iz Briselskog sporazuma, a što najbolje zna upravo NATO i KFOR koji je prisutan na teritoriji Kosova i Metohije. Članovi delegacije Srbije Narodne skupštine Republike Srbije u Parlamentarnoj skupštini NATO Nataša Jovanović, Goran Rakić i Zoran Dragišić sastali su se u petak sa v.d. šefa delegacije Azerbejdžana u PS NATO Malahat Ibrahimgizi kojoj je takođe uručeno pismo Ane Brnabić.

Tom prilikom istaknuta je čvrsta podrška Azerbejdžana suverenitetu i teritorijalnom integritetu Republike Srbije, navodi se u saopštenju. Ibrahimgizi je istakla da se azerbejdžanska delegacija snažno protivi unapređenju statusa tzv. “Skupštine Kosova” u Parlamentarnoj skupštini NATO u status pridruženog člana, te da bi ovakav potez predstavljao vrlo opasan presedan za sve druge slične slučajeve, posebno imajući u vidu situaciju u drugim članicama i pridruženim članicama Parlamentarne skupštine NATO.

Ukazala je da će azerbejdžanska delegacija ovakav stav zastupati i među drugim članicama ove organizacije i u pružiti snažnu podršku naporima naše delegacije da ukažu na ovaj opasan presedan u okviru PS NATO. Na agendi prolećnog zasedanja PS NATO u Sofiji od 24. do 27 maja nalazi se između ostalog i zahtev tzv Skupštine Kosova da postane pridruženi član, nakon što je odluku o tome u martu doneo Stalni odbor Parlamentarne skupštine NATO.žž

24sedam.rs

Tagovi:

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
SNS Uzivo
25.05.2024 10:18

Čale jesi video kako im je precednik objasnio neke stvari na Generalnoj skupstini UN?

Last edited 24 Dana Ranije by SNS Uzivo
Gost
dule
25.05.2024 18:05

sta se glupira kad svi znamo da je AV prodao kosovo,samo jos uvek zamlacuju svoje priglupe glasace

Povezane vesti