Epidemiolog Zoran Radovanović rekao je da je u martu epidemija malih boginja dostigla svoj vrhunac, ali da treba očekivati da epidemija polako jenjava.

Registrovana su još dva smrtna slučaja od malih boginja u Srbiji. Od te zarazne bolesti je od prošlog oktobra do danas umrlo trinaestoro ljudi, a male boginje do sada je imalo skoro četiri hiljade osoba.

Najmlađi oboleli je imao samo 15 dana, a najstarija inficirana osoba 70 godina. Većina preminulih nije bila vakcinisana, ili je nepotpuno vakcinisana. Ipak, treba očekivati da epidemija polako počne da jenjava, rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a epidemiolog Zoran Radovanović.

“Mart je prirodno sezonski vrh epidemije. Srećom, poslednjih meseci povećan je broj vakcinisanih i sada epidemija polako jenjava. Kritična je populacija od druge do sedme godine i veoma je bitno da se deca predškolskog uzrasta vakcinišu”, kaže Radovanović.

Skoro 4.000 obolelih, na stotine pacijenata bili su u bolnici zbog teških komplikacija, a to je  moglo biti sprečeno da nije bilo širenja dezinformacija o štetnosti MMR vakcine.

“Zdrastvene ustanove su preduzele sve što mogu ali problem su nerazumni roditelji i oni koji su širili dezinformacije. Srećom oni su sada potpuno marginalizovani. Ipak, neko je odgovoran za smrt ovih ljudi”, smatra epidemiolog Radovanović.

Još nije kasno za vakcinaciju. Preporuka je da se do 18 godine svako ko nije primio vakcinu vakciniše,  zaključio je za RTS epidemiolog Zoran Radovanović.

izvor: rts.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments