Broj vakcinisane dece obaveznom MMR vakcinom na teritoriji čitave zemlje značajno je povećan nakon preduzetih mera Vlade Republike Srbije i Ministarstva zdravlja u periodu od oktobra prošle godine do danas, tako da je imunizacija dece uzrasta od 12 meseci do 14 godina dostigla 94,3 odsto.

To je, kako je saopšteno, za oko pet odsto više u odnosu na novembar prošle godine i značajno više u odnosu na obuhvat iz prethodnih godina.

Time je ostvaren napredak na planu uspostavljanja kolektivne imunizacije.

Najveći obuhvat je zabeležen na teritoriji Vojvodine, a u Beogradu je najveće povećanje od oktobra 2017. do danas.

Inspekcija Ministarstva zdravlja podnela je prošle godine 1.056 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv roditelja koji nisu vakcinisali svoju decu, a u prva dva meseca ove godine još 202 zahteva, saopštila je danas Vlada Srbije.

Epidemiolozi, imunolozi, zvaničnici zdravstvenog sistema Srbije godinama unazad su upozoravali na opasnost od mogućeg pojavljivanja epidemije malih boginja usled sve manjeg broja vakcinisane dece.

I dok je 2013. godine procenat vakcinisane dece iznosio 92,6 odsto, taj procenat je 2016. godine iznosio 81,0 odsto.

Takvi podaci su doveli do toga da se upozorenja stručnjaka obistine i u oktobru 2017. godine su registrovani prvi slučajevi malih boginja kod nas.

Do 28. marta ove godine na teritoriji Srbije, uključujući i teritoriju KiM, ukupno je registrovano 4.225 slučajeva malih boginja.

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments