Posle miholjskog leta na red dolazi zima. Nećemo cvokotati po ulicama jer su svi izgledi da ona bude nešto toplija i vlažnija.

Barem tako prognoziraju meteorolozi. Decembar bi trebalo da bude blaži i prosečno vlažan, januar u granicama višegodišnjeg proseka. Taj mesec doneće nam i umerene mrazeve, dok će februar biti blaži, s prosečnim padavinama.

Iako je mart daleko, kao i proleće koje nam taj mesec donosi, kako stoji na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), on će biti prosečno topao, s prosečnim padavinama.

Postoji i mala verovatnoća za pojavu umerenih ili jakih mrazeva u drugoj polovini meseca.

Meteorolozi RHMZ za decembar navode da će srednja minimalna temperatura vazduha biti iznad višegodišnjeg proseka, a njena vrednost biće viša za oko 1.4 stepena, u odnosu na višegodišnji prosek.

Kada su u pitanju padavine, njihova mesečna suma biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima nižim za oko jedan milimetar, u odnosu na taj prosek.

Januar donosi umerene mrazeve

Prema podacima RHMZ, srednja minimalna temperatura vazduha biće ispod višegodišnjeg proseka, dakle niža za oko 0.6 stepeni, u odnosu na prosek.

U Novom Sadu i široj okolini predviđa se vrednost januarske srednje minimalne temperature vazduha od -1,4 stepena, dok će srednja maksimalna temperatura vazduha biti u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0,2 stepena, u odnosu na višegodišnji prosek.

U Novom Sadu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha bice oko 5,1 stepen, mesečna suma padavina biće u granicama višegodišnjeg proseka, s vrednostima u proseku višim za oko 10 milimetra, u odnosu na višegodišnji prosek.

Februar će biti blaži i prosečno vlažan februar, sa srednjom minimalnom temperaturom vazduha iznad višegodišnjeg proseka.

U Novom Sadu i široj okolini predviđa se vrednost srednje minimalne temperature vazduha od 2,2 stepena, dok će srednja maksimalna temperatura vazduha biti iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1,4 stepena.

U Novom Sadu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha biće oko 8 stepeni, a mesečna suma padavina u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 9 milimetra.

Ozbiljan sneg za dva meseca

Meteorolog Đorđe Đurić potvrđuje da će nam zima biti “malo manje hladna, ali vlažna” i dodaje da bismo ozbiljniji sneg mogli da očekujemo već za oko dva meseca, odnosno u decembru.

“Prava zima nam stiže u drugoj polovini januara. Tada nas očekuju hladni periodi, s povremenim snegom. Sve u svemu, imaćemo uobičajeni kraj jeseni i zimu. Ne očekuju se drastične temepraturne oscilacije, što praktično znači da nećemo imati “leto u novembru”, niti neke silne ledene talase. Uostalom, takav je trend poslednjih decenija”, objašnjava sagovornik.

Prema njegovim rečima, maksimalne dnevne temeperature u decembru biće oko 8 stepeni.

“To jeste svakako hladno, ali malčice toplije, ukoliko se uzme da je srednja maksimalna za sedam stepeni”, objašnjava on i dodaje da se prognoze za januar, februar i mart, odnosno dugoročne rade na osnovu poređenja sličnosti.

“Prate se situacije koje su bile slične današnjim, ali koje su se desile pre pedesetak godina i u odnosu na to prognoziraju mogući izgledi vremena za željeni period. Generalno su sada zime blaže nego u vreme naših baka. Povremeno se javi neka ekstremno hladna, koja nas podseti na taj period. Ono što je uočljivo su nagle promene vremena”, zaključio je on.

 

Izvor: Blic

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments