Претрага
Претрага
Close this search box.

Da li pravo na porodičnu penziju zastareva? Oglasio se PIO fond, evo šta svi penzioneri treba da znaju

Foto: Pixabay

Penzionerki iz Čajetine suprug je preminuo pre tri meseca, pa je zanimalo da li postoji neki rok do kada može da podnese zahtev za porodičnu penziju i da li ono u nekom momentu zastareva.

– Imam svoju penziju, ali sam u dilemi da li da je se odreknem i da podnesem zahtev za porodičnu penziju pošto ne znam koliko bi ta penzija iznosila – navela je ona.

Pravo na ovu prinadležnost ne zastareva, i ostvaruje se ukoliko su ispunjeni uslovi po propisima koji važe u momentu podnošenja zahteva, naveli su iz PIO Fonda.

– Po okončanju postupka, kada se utvrdi pravo na porodičnu penziju i iznos, Vi ćete dobiti obaveštenje da se izjasnite koju penziju želite da primate. Ukoliko se opredelite za porodičnu penziju, obustavlja se isplate starosne i od naredne isplate započinje da stiže porodično primanje. Iznos porodične penzije za jednog člana porodice je 70 odsto penzije koju bi korisnik primao. Prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja ostvaruju se od dana podnetog zahteva, a najranije šest meseci pre tog dana – rekli su.

Espreso/BiznisKurir/

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага