Zbog žica na dalekovodima ugine hiljade ptica. Jedna od najvećih pretnji divljim pticama su strujni udari i sudari sa žicama.

Usled trenutne klimatske i ekološke krize, potreba za zaštitom divljih životinja na našoj Planeti postala je važnija nego ikad. Ove pretnje su cilj projekta „LIFE Danube Free Sky“, koji predstavlja jedinstveni primer široke međunarodne saradnje duž jednog od najvažnijih selidbenih koridora, mesta zaustavljanja i zimovališta za mnoge vrste ptica u Evropi – reke Dunav.

Projekat je zvanično počeo 1. septembra 2020. godine i podržan je u okviru programa „LIFE“ Evropske unije. Tokom narednih 5 godina 15 partnera iz 7 zemalja razviće snažnu saradnju i primeniti najefikasnija rešenja kako bi se sprečila stradanja ptica.

Kako su za naš portal rekli iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, na toku Dunava nalazi se 9 Međunarodno značajnih područja za ptice.

Neka od njih su Gornje Podunavlje, Кoviljsko-petrovaradinski rit, Deliblatska peščara, Labudovo okno i Đerdap. Projektne aktivnosti su prema pravilima LIFE programa vezane za Natura2000 područja, odnosno za IBA područja jer Srbija nije deo Evropske unije i nema proglašenu Natura2000 mrežu.

Koji dalekovodi u našoj zemlji najviše ugržavaju ptice? 

-Ne možemo reći koja područja, tj. koji delovi dalekovodne mreže najviše ugrožavaju ptice jer to tek treba istražiti.

Da li će problem dalekovoda biti rešen i na drugim lokacijama?

-U Srbiji ima više od 60.000 km srednjenaponskih dalekovoda. Za istraživanje i izolaciju svih opasnih stubova koji su deo ove ogromne mreže potrebne su decenije predanog rada. Mi tek počinjemo ove poslove i do sada smo imali uslove da krenemo sa područjima oko Dunava, rekli su za naš portal iz Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Projektni partneri u Srbiji su Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) i Operator distributivnog sistema „EPS Distribucija“ d.o.o.

Projektom je predviđeno da EPS Distribucija radi na izolaciji 400 najopasnijih stubova i postavljanju oko 3.000 preusmerivača leta ptica na odabranim trasama dalekovodnih linija. Кroz partnerstvo sa EPS Distribucijom osigurati uspešno snabdevanje električnom energijom i bezbedno okruženje za ptice.

Nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments