Претрага
Претрага
Close this search box.

DANAS JE DAN SVETOG GERMANA: Narod ga slavi kao zaštitnika od grada, poplava i suša

Foto: Pixabay

SRPSKA pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog Germana, patrijarha carigradskog.

On je bio sin prvog carskog senatora koga je ubio car Konstantin Pogonet, a njega kao mladića uškopio i silom oterao u manastir.

German I je bio carigradski patrijarh (od 715. do 730.), sin prvog carskog senatora. Proglašen je svecem zbog svoje borbe protiv ikonoboraca. Prema pisanju jednog katoličkog sajta, patrijarh German Carigradski se ne ubraja među najreprezentativnije likove istočnog hrišćanskog sveta, ali se njegovo ime pojavljuje na popisu velikih branitelja svetih slika, sastavljenom na Drugom nikejskom saboru, 787. godine, čime mu je ukazana čast.

Patrijarh German je poklanjao veliku pažnju liturgijskim slavljima, kao i troparima i neko se vreme za njega smatralo da je ustanovio praznik Akatistos. Iako ga teolozi ne smatraju velikim misliocem, neka su njegova pisana dela (tzv. homilije) ostala upamćena pre svega zbog nekih njegovih shvatanja o mariologiji i predstavljaju deo tradicije hrišćanskih crkava, bez obzira da li se radi o istočnim ili zapadnim.

Prema tvrdnji katoličkog sajta, naraštaji monaha i drugih pripadnika brojnih ustanova i danas pronalaze u tim tekstovima veliku vrednost za duhovni život. Papa Pije XII je odabrao jedan od tih tekstova i svrstao ga u apostolsku konstituciju „Munificentissimus Deus” (1950) koji je proglasio argumentom verske istine o Marijinom Uznesenju na nebo.

Narod ga slavi kao svetitelja zaštitnika od grada, poplava i suša. Kad naiđu gradonosni oblaci, ljudi u selima oko Niša izađu iz kuća i poviču: „Do među, Đermo”. Takođe se veruje da će godina biti plodna ako zagrmi na ovaj dan, pa se negde govori dok grmi: „Grmni, Germane, i nosi u pustu goru dogodine”.

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti