Претрага
Претрага
Close this search box.

Danas se obeležava nacionalni dan borbe protiv raka dojke – Preventivni pregledi su zlatni standard u borbi

Foto: elements.envato.com

Danas se obeležava nacionalni dan borbe protiv raka dojke, najčešćeg malignog oboljenja u ženskoj populaciji, u gotovo svim zemljama sveta, ali je u Srbiji smrtnost u vrhu. Ne mora da bude tako, jer otkriven na vreme, taj karcinom je izlečiv u više od 90 odsto slučajeva.

Protiv raka dojke možemo da se borimo prevencijom, pre svega preventivnim pregledima. Na Sava promenadi je postavljen mobilni mamograf, i kako navodi dr Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, u periodu od 9 do 19 časova sve žene u životnoj dobi od 45 do 69 godina koje u poslednje dve godine nisu uradile mamografiju mogu da zakažu termin i dođu na pregled.

„Žene mlađe od 45 godina ukoliko u svojoj porodičnoj anamnezi registruju rak dojke, odnosno neka od najbližih srodnica je imala ovu bolest, su pozvane i postoji mogućnost da dođu na lokaciju našeg mobilnog mamografa, ovde na Savskom šetalištu, na Beogradu na vodi“, napominje doktorka.

Mobilni mamograf se pokazao kao veoma efikasno sredstvo za preventivne preglede dodaje dr Jovanović, pre svega što je korišćenje ove zdravstvene usluge veoma jednostavno, ali i zato što se na ovaj način postiže bolja informisanost žena o značaju mamografije.

„Mamografija je zlatni standard u dijagnostici raka dojke na teritoriji naše zemlje. U saradnji sa svim i društveno-odgovornim kompanijama i medijskim kućama i našim stanovništvom, mi svakoga dana širimo informaciju o tome da je mamografija zlatni standard u ranom otkrivanju raka dojke“, ističe doktorka.

Prethodne godine nešto manje od 15.000 žena je pregledano u mobilnom mamografu i utvrđeno je 37 karcinoma.

„Ne govorimo o brojkama već govorimo o ženama, o ozbiljnom zdravstvenom stanju koje se ranim otkrivanjem pretvara u hroničnu bolest i sa tim se dugo živi. Ukoliko se rano otkrije, rak dojke je u 90 posto slučajeva izlečiva bolest“, naglašava dr Verica Jovanović.

Mamografija medicinska dijagnostička metoda, ali se koristi i u funkciji skrininga kako bi se u ranoj fazi otkrila bolest i kako bi ishod u lečenju bio brži i uspeđniji i kako bi žena održala kvalitet života.

„Sada imamo više mobilnih mamografa i ovi pregledi su dostupnije, a istovremeno  i naše žene žele da odu na pregled zato što su informisane upravo o značaju same mamografije. Ja bih samo htela da kažem da prema analizi iz Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije, u posljednjih deset godina od kada smo uveli organizovani skrining, došlo je do pada smrtnosti za 16,9 procenata kada je u pitanju rak dojke. Ali na ovom problemu treba raditi u kontinuitetu i još više“, kaže dr Verica Jovanović na kraju uključenja u Dnevnik.

RTS

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti