Претрага
Претрага
Close this search box.

DETALJNA VREMENSKA PROGNOZA ZA FEBRUAR! Temperatura ide i do 18 stepeni, a onda sledi OBRT

Magla
Foto: Pexels

U Srbiji će početak februara biti topao sa temperaturama na lokalu čak do 18 stepeni Celzijusovih!

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) kažu da se u periodu od 1. do 10. februara očekuje slabljenje jutarnjih mrazeva (koji će biti lokalna pojava) i porast dnevnih temperatura. “Minimalne vrednosti od -3 do sedam stepeni, a maksimalne u većini mesta od sedam do 15, a lokalno i do 18 stepeni Celzijusovih. Priliv toplog vazduha iz regiona Sredozemlja i sa Pirinejskog poluostrva će biti intenzivan, što će usloviti znatno više temperature u odnosu na prosek u prvoj dekadi meseca”, navode iz RHMZ.

Anticikloni su polja visokog vazdušnog pritiska koji uslovljavaju pretežno suvo i stabilno vreme. “Kratkotrajni uticaj oslabljenih frontalnih zona iz srednje i istočne Evrope usloviće prolazne i slabe padavine samo: u četvrtak (1. februara) uveče na severu Srbije; tokom noći između četvrtka i petka, kao i u petak ujutro i pre podne (2. februara) u ostalim krajevima (uz malo snega na planinama); u ponedeljak (5. februara) pretežno na severu i istoku zemlje”, dodaju iz RHMZ-a.

Mladi
Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić/Arhiva

Ističu i da će u ostalim danima u prvoj dekadi februara biti suvo. “Nakon 10. februara očekuje se promena osnovnog karaktera vremena. Jačanje ciklonske cirkulacije i priliv hladnijeg vazduha usloviće česta zahlađenja sa padavinama (i kišom i snegom), pa ponovo treba očekivati povremena stvaranja snežnog pokrivača i u nižim predelima, naročito u drugoj polovini meseca.

Česta naoblačenja usloviće mesečni suficit padavina – prognozira se između 40 i 70 mm u nižim predelima i oko 80 mm na planinama. U nizijama treba očekivati i do tri ledena dana sa najvećom verovatnoćom pojave između 15 i 20. februara”, navode iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

kurir/mondo

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti