Tender za novog izvođača radova na centru za regenerativnu medicinu u Kragujevcu trebalo bi da bude raspisan u februaru, najavili su profesori Nenad Filipović i Vladimir Jakovljević.

Oni za Politiku kažu da na jesen očekuju nastavak gradnje centra u kojem će biti i prva nacionalna banka matičnih ćelija, dok se u tekstu podseća da je finansijer projekta vrednog oko 14 miliona evra Evropska investiciona banka, a da je poslednji rok za završetak radova kraj ove godine.

Politika navodi da je novi tender raspisan jer je jedinica za upravljanje projektima Vlade Srbije raskinula ugovor s građevinskom firmom “Banković” koja nije mogla da okonča gradnju.

Kamen temeljac za centar postavljen je januara 2016. godine, a bilo je planirano da bude izgrađen za godinu dana.

Gradnju je inicirao naš priznati genetičar profesor Miodrag Stojković, koji je slovio i kao budući direktor te ustanove, ali je on u međuvremenu drugi put otišao iz Srbije i, kako piše Politika, danas se ne zna da li je on još u toj priči.

Stojković je nakon što je 2011. potpisan protokol o izgradnji naučnog centra izjavio da godišnje iz Srbije negde drugde ode najmanje četiri miliona evra zato što se dve hiljade uzoraka matičnih ćelija iz krvi i pupčane vrpce šalje u inostranstvo, a cena po uzorku je dve hiljade evra.

“Centar za regenerativnu medicinu treba da omogući između ostalog primenu matičnih ćelija u lečenju neurodegenerativnih i autoimunih bolesti, kao što su oštećenja kičmene moždine, Parkinsonova i šećerna bolest…”, rekao je tada Stojković.

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments