Turizam i ugostiteljstvo su teško pogođeni sektori tokom pandemije virusa korona, a u posebnom problemu su gradski hotelijeri.

Dobar deo domaćeg stanovništva je “spas” usred leta potražio van grada, na planinama i jezerima, pa gazde apartmana i hotela u tim regijama nemaju mnogo izazova. Gradski hoteli su, pre svega, prazni zato što nema stranih turista.

Danas je održano predstavljanje mera koje bi pomogle ovom sektoru da uspešnije prebrodi krizu, a odlučeno je da će gradski hotelijeri dobiti od države direktnu subvenciju od 350 evra za svaki ležaj i 150 evra za svaku sobu.

Direktna subvencija je 1.247.171.000 dinara

“Ovo je nova, sektorska mera za ublažavanje posledica aktuelne pandemije, koja je ugrozila ugostiteljstvo”, rekao je danas na skupu ministar finansija, Siniša Mali.

Ministar je nakon sastanka sa predstavnicima gradskih hotelijera u Privrednoj komori Srbije rekao da je jedini uslov za korišćenje pomoći da hotelijeri do kraja 2020. ne otpuste više od 10% radnika.

Takođe je naveo da će za desetak dana Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija objaviti javni poziv za hotelijere, radi preciziranja kriterijuma za prijavu. Očekuje se, kako kaže Mali, da će novac stići u ruke hotelijera krajem septembra, a najkasnije početkom 10. meseca.

Ministar je mere ilustrovao i primerom. Kako je objasnio, jednokrevetna soba dobiće oko 500 evra državne pomoći.

“Iskoristio sam primer hotela Mona u Beogradu. On ima 237 ležajeva, 146 smeštajnih jedinica i dobiće nešto iznad 100.000 evra kao podršku države. Mislim da je to velika pomoć”, kaže Mali.

Kako je dalje naveo, podaci pokazuju da u gradovima Srbije ima 380 hotela koji su kategorizovani, ali da je popunjenost u njima veoma niska i kreće se svega oko 10 odsto. Dodaje da je najgore u Beogradu, gde su od 115 kategorizovanih hotela otvorena samo 42.

Izvor: Telegraf Biznis

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments