Претрага
Претрага
Close this search box.

DONOSIMO VAM DETALJNU RAČUNICU ODLASKA U GRČKU NA MORE: Ovoliko treba da izdvojite za PUTARINE, cene goriva su OVDE najniže, a giros je 4,5 evra (FOTO)

Foto: Unsplash/datingjungle

Letnja sezona u jednoj od najpopularnijih destinacija za Srbe je otpočela, a pretpostavićete da se radi o Grčkoj i svim njenim letovalištima, ostrvima i rezortima koje nudi.

S obzirom da je pored grčkih prstenova, odnosno Halkidikija, veoma popularna destinaicja i Lefkada, NS Uživo vam donosi detaljan vodič do ovog neobičnog plavetnila. Od cena hrane, pića, restorana pa sve do preporuka za plaže, broja putarina i ostalih neophodnih informacija.

Ukoliko planirate da se na Lefkadu uputite automobilom, preporuka je da idete preko Makedonije. Ako krećete iz Novog Sada, očekuje vas putovanje od 10 do 11 sati u zavisnosti od rute koju izaberete kao i od situacije na graničnim prelazima koju možete pratiti na onlajn kamerama na sajtu AMSS. Uzmite u obzir da se sve vreme putuje autoputem, tako da vaš novčanik pripremite za putarine koje su propratni deo ovog putovanja.

Cene putarina

U Srbiji će vas putarina koštati, na ruti od Novog Sada do Niša, 1.720 dinara u jednom pravcu. Nakon što pređete srpsko-makedonsku granicu naplatne rampe će se pojavljivati dosta češće, a njihove putarine kreću se od 1.50 evra do 3 evra. Po dolasku u Grčku do ostrva Lefkada ukupan iznos svih putarina iznosi oko 17 evra.

Foto: Pixabay

Koje plaže posetiti?

Verujemo da nakon što ste prevalili dug put, jedva čekate da se uputite na neku plažu kako biste se rashladili. Neke od najpopularnijih plaža na Lefkadi, a svakako i jedne od najčešće fotografisanih i promovisanih na svim društvenim mrežama jesu upravo plaže na zapadnoj obali kao što su Egremni, Porto Katsiki, Milos i Katisma. Ove plaže karakteriše prozirno tirkizna voda i kristalno beli kamen. Ipak, na ovim plažama često su jaki talasi, pa turisti koji preferiraju mirno more i topliju vodu treba da razmotre i plaže koje se nalaze na istočnoj obali. Plaže koje se nalaze između popularnih naseljenih mesta kao što su Lefkas, Nidri i Vasiliki, karakterišu toplije struje sa manje talasa, ali ipak su manje površene pa stoga je na njiha i veća gužva.

Foto: Pexels

Cene hrane i pića

Nakon prvog kupanja u moru, vreme je i da se nešto “prezalogaji”. Jasno je da se ovde jede giros pita, suvlaki, musaka i grčka salata – to deo je tradicije. Na ovom ostrvu cena girosa je slična u većini mesta, a ona iznosi 4,50 evra. Ukoliko se odlučite za suvlaki, njega ćete platiti 8, 9 ili 10 evra u zavisnosti koji restoran odaberete, dok se cena musake kotira oko 10 evra po porciji.

Foto: elements.envato.com

Većinu turista, koji putuju u Grčku automobilom o sopstvenom trošku, interesuju cene goriva.

Cena benzina iznosi 1,89 evra, dok je dizel jeftiniji, odnosno 1,64 evra. Ipak, nemojte da vas zavaraju, jer su cene goriva na grčkim ostrvima skuplje za 10 odsto, pa tako na Lefkadi, na određenim pumpama možete točiti benzin za čak 1,94 evra.

Na primer ako uzmemo da u prosečan rezervoar automobila stane 50 litara goriva, onda će vas “punjenje do vrha” u Bugarskoj, Severnoj Makedoniji ili BiH koštati 67 evra, u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Sloveniji oko 75, Srbiji 82, a u Grčkoj i Italiji oko 95 evra. Suma sumarum, na jednom rezervoaru možete potencijalno da uštedite skoro 30 evra, piše Kurir.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti