Претрага
Претрага
Close this search box.

Dvolični patriotizam: DSS treba da objasni Novosađanima je li prihvatio politiku Lige da su Srbi genocidni narod

Foto: Dnevnik

U trenutku kad su Ujedinjene nacije razmatrale Rezoluciju o navodnom genocidu u Srebrenici, stari i novi POKS, stara i Nova Demokratska stranka Srbije na lokalne izbore 2. juna idu na zajedničkoj listi sa Ligom socijaldemokrata Vojvodine koja više od 20 godina zagovara politiku da je u Srebrenici počinjen genocid.

Novi DSS tvrdi da se na gradskim izborima ne razmatra visoka politika, već komunalna i urbanistička pitanja, zaboravljajući da je pre tri godine tražila od SNS-a, koji je s Ligom bio u komunalnoj koaliciji, da ih zbog Srebrenice izbace iz gradske vlasti.

Od antidržavnog elementa do bliskog partnerstva

– Zahtev iz LSV ne sme ostati bez odgovora, a naprednjaci se već jednom moraju odrediti prema antidržavnoj politici svog koalicionog partnera – saopštavao je na sva zvona novosadski DSS u junu 2021. godine.
Pitali smo Novosađane šta misle o njihovoj nagloj i neobjašnjivoj promeni stava i ulasku u predizbornu koaliciju s LSV-om, koja svom snagom podržava predlog da Ujedinjene nacije usvoje predloženu Rezoluciju i navodnom genocidu, kao i to da li se sada slažu sa antidržavnom politikom Lige, Brajana Brkovića i Dinka Gruhonjića, koji takođe tvrde da se u Srebrenici desio genocid?

Lažni patriotizam i neprincipijelni egzibicionzam

Mnogi građani kažu da je očigledno da su zbog vlasti DSS i Monarhisti spremni na svaku vrstu nemoralnog egzibicionizma i neprincipijelnosti. Drugi smatraju da su odlukom u ulasku u koaliciju s Ligom potvrdili teze da je njihov patriotizam lažan, i da je u pitanju samo maska i obmana za birače.
– Očigledno je da su vođeni čistom matematikom. Oni smatraju da prosti zbir glasova s decembarskih izbora predstavlja pravu sliku raspoloženja Novosađana, i nadaju se da svi zajedno, bez obzira na nepomirljive razlike i suprotne politike mogu osvojiti vlast. Međutim, politika nije prosta aritmetika. Izbori se ne dobijaju olovkom, već dobrom, smislenom i doslednom politikom koju podržava većina građana. A više od 80 odsto Novosađana ne podržava politiku da su Srbi genocidni narod. NJima DSS treba da objasni, da li ulaskom u koaliciju sa Ligom zapravo prihvata i njihovu politiku da je Srebrenica genocid i da su Srbi genocidni – kaže nekadašnji visokopozicionirani funkcioner DSS-a.

Dva lica iste politike

Jedan broj naših sagovornika smatra da su Čanak i Koštunica bili deo iste političke agende, i da je koalicija DSS – LSV – DS i anarholiberalni građanski pokreti sasvim logična.
– U politici ništa nije onako kako se javno prikazuje. Sve srpske generale u Hag je izručio upravo DSS, a sve Čankove tvrdnje kako su oni saradnici i jataci haških optuženika su bile dimna zavesa. I što su oni revnosnije srađivali s Hagom, Čanak ih je sve oštrije napadao da se narod ne doseti šta je istina. I obrnuto, što je DSS snažnije napadao autonomiju Vojvodine, DS i Liga su mogli bez bojazni da svoje planove sprovode u delo. Setite se, 2012. upravo je DSS omogućila usvajanje neustavnog Statuta i produžila Pajtićevu vladavinu do 2016. godine. Odlukom da se ujedine i zaborave i Srebrenicu i Hag i autonomiju došli su na svoje istinske pozicije – interesne grupe čija je jedina ideologija novac – kaže profesor Filozofskog fakulteta u penziji, nekadašnji simpatizer LSV-a.
Naši sagovornici zaključuju da su priče o komunalnim pitanjima i da su građanima važna ključna politička pitanja, i ponavljaju da bi DSS trebao da objasni je li politiku LSV-a o Srebrenici prihvatio kao svoju.

POKS i DSS tvrde da se na gradskim izborima ne razmatra visoka politika, već komunalna i urbanistička pitanja, zaboravljajući da je pre tri godine tražila od SNS-a, koji je s Ligom bio u komunalnoj koaliciji, da ih zbog Srebrenice izbace iz gradske vlasti.

Vojvodina uživo

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
SNS Uzivo
24.05.2024 13:19

Iskreno, boli me uvo, ne treba da objasni! 🙂

Last edited 22 Dana Ranije by SNS Uzivo

Povezane vesti