Претрага
Претрага
Close this search box.

Erazmus projekat u Osnovnoj školi “Aleksa Šantić”: Od izazova do postignuća (FOTO)

Foto: Ustupljene fotografije

Osnovna škola “Aleksa Šantić” iz Stepanovićeva ponosno učestvuje u Erazmus projektu pod nazivom “Od izazova do postignuća: Kako motivisati učenike?”. Projekat je započeo 20. avgusta 2023. godine i trajaće do 20. juna 2024. godine, s ciljem razvoja i unapređenja motivacije učenika kroz niz inovativnih aktivnosti i metoda.

Aktivnosti u okviru projekta

U oktobru 2023. godine, tri nastavnika iz škole su pohađala kurs u Barseloni pod nazivom “School Innovation: A New Mindset for Teachers and Students”. Nakon povratka, nastavnica Ljiljana Rehner, nastavnica matematike i informatike, Maja Petrović, nastavnica srpskog jezika i Rade Marjanović, nastavnik fizike su organizovali četiri ugledna časa, gde su praktično prikazali metode i tehnike koje su usvojili na kursu. Časovi su obuhvatili različite predmete, uključujući srpski jezik, čas odeljenjskog starešine, kombinaciju biologije i engleskog jezika, kao i fiziku. Ovi kreativni pristupi značajno su doprineli motivaciji i angažovanosti učenika.

Na osnovu iskustava sa uglednih časova, nastavnici su sačinili priručnik koji prikazuje najbolje prakse i tehnike. Priručnik je predstavljen 27. maja 2024. godine u Digitalnom omladinskom centru biblioteke Grada Novog Sada.

Foto: Ustupljene fotografije

– Ovaj događaj je okupio nastavnike i stručnjake iz oblasti obrazovanja, koji su bili zainteresovani da čuju šta su novi i unapređeni trendovi koji mogu da se primenjuju u školi, ali i da se informišu o mogućnostima koje nudi program Erazmus + koji je namenjen, između ostalog, i opštem obrazovanju. Program Erazmus +, Evropske unije, u Srbiji sprovodi Nacionaln agencija Tempus, i nudi odlične prilike za sve zaposele u obrazovanju da razvijaju i realizuju svoje ideje – stoji u saopštenju.

Metode i tehnike

Tehnike korišćene u projektu zasnivaju se na principima saradničkog rada, emocionalne inteligencije i razvoju estetske kompetencije. Kroz uključivanje vizuelnih i umetničkih elemenata, učenici su bili podstaknuti da kreativno pristupe učenju, što je doprinelo boljem razumevanju i angažovanju u nastavi.

Erazmus projekat “Od izazova do postignuća: Kako motivisati učenike?” predstavlja značajan korak ka modernizaciji nastave i povećanju motivacije učenika u Osnovnoj školi “Aleksa Šantić”.

Škola je pored ovog projekta uključena i u projekat strateškog partnerstva, takođe u programu Erazmus +, u kom učestvuje kao koordinator u prartnerstvu sa još 4 škole iz Srbije, Poljske, Turske i Slovenije. Projekat pod nazivom „Makerspaces in the School Setting“ realizuje se do 30.10.2025. godine i radi na razvoju STEAM-a kroz različite aktivnosti koje će za rezultat imati priručnik za nastavnike.

Kroz inovativne metode i saradnju, škola je pokazala da je moguće postići značajne rezultate u obrazovanju, i nadamo se da će ove prakse biti primenjene i u drugim školama širom Srbije.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага